„Zi că-ţi place!”, mâine seară în premieră la TVR2

Afis-Zi-ca-ti-place-1-1024x715Mâine, 13 ianuarie, începând cu ora 20.30, va putea fi urmărită la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro. premiera spectacolului de televiziune „Zi că-ţi place!” de Valentin Nicolau. Docuficţiunea regizată de Cornel Mihalache îi are în distribuţie pe Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru. Filmul a fost prezentat în avanpremieră, joi, 9 ianuarie, la Cinema Studio, unde s-a bucurat de un mare succes într-o sală arhiplină.

„Acţiunea se petrece seara, târziu, în garsoniera unei femei singure. Acolo există un televizor şi un pat. Uneori, pe orice canal ai da, priveşti aceeaşi emisiune, oricum te-ai cuibări în pat, el rămâne gol.” Aşa începe textul lui Valentin Nicolau, care se poate rezuma simplu: o femeie singură şi cinci candidaţi la Preşedinţie. O emisiune electorală interminabilă şi o posibilă aventură cu fiecare dintre ei. Cinci încercări diferite de a poseda şi tot atâtea eşecuri. Femeia, obiect sexual-electoral, se lasă prinsă într-un joc al seducţiei şi îi experimentează toate etapele, trecând de la abandonare la furie, la amărăciune, la tristeţe, la disperare şi la neputinţă… O poveste despre Putere şi multiplele ei feţe, pe care spectacolul lui Cornel Mihalache o duce mai departe şi o transformă într-un docufiction, în care sunt incluse scene din viața reală… Momente din culisele candidaturilor la Președinția României postrevoluționare, ce vor putea fi văzute acum în premieră absolută. Traian Băsescu, Gigi Becali, Adrian Năstase şi mulţi alţii devin „actori” într-o tragi-comedie în care trăim cu toţii de ani întregi. Filmul se doreşte şi este „un manifest”, aşa cum spunea, la sfârşitul proiecţiei de la Cinema Studio, Valentin Nicolau, autorul textului.

Citește și https://yorick.ro/cornel-mihalache-am-ales-textul-lui-valentin-nicolau-pentru-ca-nu-e-un-text-cuminte/

„De 25 de ani suntem sub supravegherea unui televizor. Am trecut brusc de la două ore de program, neinteresant chiar dacă era parțial color, la o supraveghere 24/24. Cine are telecomanda în mână devine împărat. Telecomanda devine sceptru. Dacă ar fi știut puterea ei, Ceaușescu ar fi înlocuit în 1974 sceptrul cu telecomanda”, declară Cornel Mihalache. „Dar uneori, când ești singur, ea nu mai funcționează. Chiar dacă vrei să muți canalul, e aceeași emisiune. Electorală. Aceiași candidați, de 25 de ani. Îi scoți bateriile, tragi firul din priză, televizorul mestecă și amestecă același lucru. A devenit personaj, a devenit oglindă. A devenit ușă, poartă. Prin el se intră, prin el se pleacă. Dar nu există o altă lume dincolo. E tot asta. Plină de comedie și de lacrimi.”

Într-un interviu acordat revistei Yorick, Meda Victor, actriţa din rolul principal, vorbeşte despre propriul rol: „Personajul meu este conceput să fie, generic, femeia și țara în același timp, mereu vulnerabile, mereu dornice, niciodată satisfăcute. N-are nimic vulgar, iar regizorul îl duce într-o zonă accentuată de duioșie, ceea ce e un câștig. În final tu, spectatorul, rămâi cu ea, cu dorința ei, cu visul ei, cu imposibilitatea de a-și atinge niște scopuri nobile, în definitiv, dincolo de aspectele de viață sexuală, care rămân în plan secundar. Da, este un personaj al multor generații. Găsim în el dorința feminină a mai multor generații, din trecut și viitor. Lipsa prezentului pare o problemă general umană: nu prea trăim în prezent, se pare, ci în trecut sau în viitor. Personajului meu i se ia prezentul.”

Citeşte şi: https://yorick.ro/meda-victor-zi-ca-ti-place-se-joaca-la-limita-ipocriziei-cu-perversiunea/

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.