Între 21 și 24 mai, la Teatrul Odeon din București se vor desfășura „Zilele culturii bulgare”. După ediţii dedicate Ungariei, Cehiei, Olandei, Poloniei, Israelului, iar anul trecut Japoniei, în acest an a venit rândul Bulgariei.
În program, texte clasice în abordări moderne, cei mai titraţi regizori bulgari ai momentului din Sofia şi Ruse, lansări de carte, un spectacol lectură şi un concert susţinut de New Symphony Orchestra din Sofia, se anunță într-un comunicat de presă.
Program
21 mai, ora 19.00
Spectacolul de teatru Intrigă şi iubire de Friedrich Schiller, regia Stayko Murdzhev (Teatrul “Sofia” din Sofia)
Spectacol cu supratitrare în limba română
22 mai, ora 18.00, în foaierul teatrului
Lansarea volumului de teatru PIESE de Orlin Dyakov
22 mai, ora 19.00
Spectacolul de teatru Medeea după Euripide, Jean Anouilh, Theodor Dreyer, regia Petar Dentchev, prezentat de Teatrul „Sava Ognyanov” din Ruse
Spectacol cu supratitrare în limba română
23 mai, ora 19.30, Sala Studio
Spectacolul lectură Nirvana de Konstantin Iliev, urmat de discuţii cu publicul, în prezenţa autorului
24 mai, ora 19.00
Concert susţinut de New Symphony Orchestra din Sofia
Cred că mai important decât săptămâna bulgară la Odeon, este ce a făcut Odeonul la festivalul de Teatru de la Caracal. Despre acest festival nu scrie nimeni. Iar teatrul din Calea Victoriei s-a dus acolo cu trei spectacole. A avut trei săli arhipline, despre aplauze şi succesul obţinut, nu e nevoie să mai scriu.O vor face-dacă o vor face- cronicarii vremii. Altceva vreau să povestesc aici. Sâmbătă dimineaţa, la ora 9,00 am ajutat să coboare în gara din Caracal o doamnă- călătorisem împreună- cam la 60-65 de ani, elegantă, purtând o cârjă medicinală care o ajuta la mers. Mi-am văzut de drum şi, spre marea mea uimire am reântâlnit-o la Teatrul “Ştefan Iordache” în pauza spectacolului “Aventurile lui Habarnam”ce se juca de la ora 11.Mi-a spus senină că a venit de la Bucureşti să revadă a treia oară, acest spectacol. Urma să plece spre capitală cu trenul de ora 14…Această prezenţă devenise mai mult decât un fapt surprinzător. Era de fapt un omagiu adus actorilor, tehnicienilor, spectatorilor din Caracal şi -în mod special un omagiu adus lui Marius Tucă, pentru implicarea lui în tot ceea ce a fost frumos în aceste zile, în capitala Romanaţiului !