Un minut de poezie și dans cu Gigi Căciuleanu

3stars

uf1Există un loc în care graiurile lumii se adună și dansează, fiecare pe „limba” sa. Unele se unduiesc lasciv asemenea dunelor de nisip, altele sunt exagerat de perfecționiste sau energice, după cum le e neamul din care se trag. Germana, italiana, sanscrita, spaniola, araba, româna se înlănțuie ca niște note pe portativ și creează propria poezie dansantă. În spectacolul său „Un minut de dans sau UF!!!”, Gigi Căciuleanu redescoperă, de parcă ar fi prima dată, magia dansului în fața spectatorului, pornind de la acest exercițiu de imaginație. Cum arată mișcările unui grai în funcție de vocalele și consoanele lui, de modul în care se scrie și cum se aude. Asocierea dintre limba unui popor și dans naște imagini vizuale jucăușe, comice, poetice, de-a dreptul hilare, dacă îți imaginezi cum dansează limba germană sau chineză. Din această zonă în care totul e posibil e ușor să transgresezi spre poezia eminesciană, Mozart contemporaneizat, toate comprimate într-o repetiție în care trebuie să se creeze un ultim minut de dans dintr-un spectacol coregrafic.

Gigi Căciuleanu interpretează multiple roluri, e mai întâi dansatorul/ creatorul care vrea să-și sfârșească creația, este mentorul pe care îl intuiești din privirile celor tineri, dar este și un excelent entertainer, care își coboară arta la nivelul de unde poate fi înțeleasă și de copii. Tratat cu umor, carismă și naturalețe, dansul contemporan se transformă într-un prilej de bucurie amestecat cu ironie, fiind situat foarte aproape de parodie. Creatorul și-a imaginat acest ultim minut de dans, și l-a notat, l-a analizat și l-a disecat, l-a dansat în mintea sa de multe ori, iar acum, aici, împreună cu echipa sa va crea partea care lipsește. Muzicianul primește instrucțiuni clare, trebuie să se joace cu muzica clasică, s-o contemporaneizeze, dar și să interpreteze, să stea într-un picior, cu alte cuvinte să participe activ la procesul creației. Andrei Iancu și Ana Vișan, proaspăt absolvent al secției de coregrafie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale și o studentă a aceleiași secții, se lasă modelați și îndrumați de creatorul/ mentorul/ entertainerul Căciuleanu. Nu sunt niște dansatori crispați, pătrunși de fiorul trăirii, ci dansează și pășesc pe scenă cu naturalețea pe care ți-o insuflă ideea de improvizație. Momentele de dans propriu-zis alternează cu momente de respiro, în care se glumește și se râde ca la o repetiție generală cu publicul. Seriosul, poeticul, solemnul sunt parodiate fără exagerarări, doar cât să nu pleci acasă cu senzația că nu ai înțeles nimic.

uf2 Într-un asemenea spectacol, care s-ar fi putut transforma ușor într-un ghiveci cu de toate, Gigi Căciuleanu presară cu măsură poezie, momente de dans, muzică live, umor, bucurie. Pornind de la ideea graiurilor dansante, imaginează un duet între cei doi dansatori pe versurile „Glossei” lui Eminescu. „Vreme trece, vreme vine” cu fiecare mișcare a mâinii care încearcă să apuce sau să ajungă undeva, ”toate’s vechi și nouă toate” la fiecare pas înainte sau înapoi și așa curge întreaga poezie prin corpurile dansatorilor care „creionează” imposibilitatea de a fi împreună și totuși acționează ca „unul”, de a cuprinde ce e de necuprins, deși se străduiesc să materializeze efemerul. Graiul, poezia, corpul dansează de parcă dansul în sine ar fi o mișcare universală a tuturor lucrurilor. Dar acum urmează contrapunctul, Paul Ilea și-a luat poziția într-un picior și își rotește ochii amețit de indicațiile coregrafului. Andrei i se strecoară printre picioare și o privește pe Ana, care se vrea a fi un violoncel. Și, cu asta, „Un minut de dans sau UF!!!” poate lua sfârșit. Această interjecție încheie ciclul creației în aceeași notă comică care a învăluit întregul spectacol.

uf3„Un minut de dans sau UF!!!” este ca un bilet într-o călătorie în lumea unde alfabetul chirilic s-a prins în horă cu româna și unde, de fapt, se vorbește o singură limbă, aceea a dansului. E puțin improvizată, puțin regizată, parodiată și ironizată cu drag. E surprinsă într-un moment mai puțin propice, în care creatorul îi articulează încă mișcările și conotațiile ba cu o mânușă roșie sau cu o pălărie. Chiar dacă rămâne la nivelul de repetiție, spectacolul și această limbă a corpului numită dans, uneori stângace, alteori artă, te amuză și te înduioșează deopotrivă.

Un minut de dans sau UF!!!

Un spectaol de Gigi Căciuleanu

Cu: Gigi Căciuleanu, Paul Ilea, Andrei Iancu și Ana Vișan

Muzica: Paul Ilea

Asistent coregrafie: Lelia-Marcu Vladu

Producătorul spectacolului: Fundaţia Art Production în parteneriat cu Teatrul Mic.

Sponsor al Gigi Căciuleanu Romania Dance Compan

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.