10 sfaturi pentru cei care vor să devină regizori

Regizorul John Caird a publicat în martie o carte practică ce se adresează tuturor oamenilor de teatru,  dar mai ales regizorilor. Volumul se numeşte „Theatre Craft. A Director’s Practical Companion from A to Z”. De fapt, este vorba despre un ghid care cuprinde sfaturi de bun-simţ, însă şi idei şi întâmplări care să-i pună pe gânduri pe toţi cei ispitiţi de posibilitatea de a se apuca de regie de teatru.

Pe blogul de specialitate al ziarului “The Guardian” a apărut acum câteva zile un articol al autorului, în care, conform recentei tradiţii a articolelor practice, din diverse domenii, de genul “10 alimente care vă menţin în formă”, propune un fel de decalog pentru aspiranţii la regie. Unele puncte sunt doar nişte truisme, e drept, însă spun lucruri demne de atenţie. Iată-le într-o formă sintetizată:

1. Citiţi: piese, romane, scenarii, istorii, biografii, jurnale. Şi pregătiţi-vă pentru întrebările cu care vă vor bombarda actorii la repetiţii.

2. Mergeţi la teatru. La orice piesă, de oriunde.

3. Călătoriţi. Lumea este stridia dvs – iar teatrul este pretutindeni în lume. Descoperind tradiţii şi culturi, vă veţi face o idee despre ce ar putea însemna teatru bun. Şi vă puteţi specializa cumva în teatrul dintr-o anumită zonă geografică şi mentalitară.

4. Staţi de vorbă cu dramaturgi. Ei sunt forţa creatoare principală, nu regizorii. Daţi-le o mână de ajutor la piese. Dacă există mai mulţi dramaturgi care au încredere în dvs. ca regizor, aveţi mai multe şanse să vă invite să le montaţi o piesă.

5. Staţi de vorbă cu actori. Dacă nu iubiţi actorii, nu puteţi ajunge niciodată regizori buni. Actorii sunt făpturi remarcabile. Petreceţi cât de mult timp puteţi alături de ei. Poate astfel veţi desluşi ceva din “chimia creatoare prin care actorul devine personaj”. Este esenţa regiei.

6. Faceţi-vă o trupă, oricât de mică. Micile grupuri pot face lucruri mari. Faceţi rost de ceva bănuţi şi montaţi piese. Mergeţi mai departe, fie că aveţi succes, fie că nu. Învăţaţi oricum.

7. Lucraţi ca asistenţi de regie. Contactaţi-i pe regizorii care vă plac şi explicaţi-le de ce vreţi să lucraţi cu ei. Dacă reuşiţi, nu pierdeţi timpul. Dar să nu deveniţi dependenţi de poziţia asistentului de pe margine. Este utilă, dar până la un punct.

8. Lucraţi în teatru, indiferent de ce slujbă e disponibilă. Un regizor trebuie să ştie cum funcţionează fiecare departament dintr-un teatru. Puteţi lucra foarte bine la garderobă, la recuzită, la lumini, la sunet sau la casa de bilete. Cu cât ştiţi mai mult, cu atât vă veţi descurca mai bine ca regizor. 

9. Cercetaţi lumea din teatru şi din afara lui. Studiaţi oamenii de aproape, cât mai cuprinzător cu putinţă.

10. Citiţi-mi  cartea!

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.