10 spectacole de neratat la Edinburgh 2016

EdinburghÎn capitala Scoției este în plină desfășurare Edinburgh International Festival, cel mai mare festival al artelor din Europa. Până pe 29 august, organizatorii ediției de anul acesta au pregătit câteva mii de spectacole de teatru, câteva sute de concerte, recitaluri de poezie, expoziții și conferințe. Zi și noapte, în nenumărate spații cunoscute și necunoscute, convenționale și mai ales neconvenționale, mii de artiști își așteaptă publicul. La concurență cu Jocurile Olimpice în 2016, evenimentul aduce la Edinburgh milioane de turiști.

Festivalul de teatru, una dintre secțiunile lui cele mai apreciate și cele mai căutate, propune producții dintre cele mai diverse – de la nume de top la numele necunoscute, de la teatru de umbre la teatru experimental, de la sala clasică la poduri și subsoluri. Creații în premieră și creații care se joacă de câțiva ani, one-man show-uri, spectacole de cabaret și circ, teatru documentar, multă comedie, dans contemporan și alte genuri își așteaptă publicul, care nu prea se lasă așteptat. În continuare, o selecție din oferta festivalului, care are câte ceva pentru fiecare.

  1. „Richard III” de William Shakespeare, în regia lui Thomas Ostermeier

Trupa de la Schaubühne, în frunte cu Lars Eidinger, interpretul personajului principal, vine la Edinburgh cu acest spectacol, văzut și de publicul din România la Craiova, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare. În jurul acestui rock-star ce seduce publicul în ritmurile tobei, ritmuri de război, se construiește un discurs scenic despre care s-a scris deja mult anul acesta, la 400 de ani de la moartea celui mai mare dramaturg britanic din toate timpurile.

  1. „Anything that Gives Off Light”, coproducție The Team și Teatrul Național din Scoția

Teatrul Național al Scoției va susține în festival premiera mondială a spectacolului regizat de Rachel Chavkin și Davey Anderson. Întoarcerea unui scoțian acasă scoate la lumină stafii, mituri și false identității, într-o poveste scrisă de Rachel Chavkin, Davey Anderson, Brian Ferguson, Sandy Grierson și Jessica Almasy. Despre viață, libertate și fericire va vorbi și muzica live din spectacol, unul dintre cele mai așteptate.

  1. „Attrape Moi”, Flip Fabrique

Flip Fabrique este o impresionantă trupă de circ din Quebec. Secvențele de acrobație și de dans se înlănțuie în spectacolul reprezentat în capitala Scoției. Performanța și eleganța, elemente de forță, vor oferi o oră de magie și o mulțime de personaje care reușesc ce nici prin cap nu ne trece, forțând limitele corpului uman, dar și limitele imaginației și ducând jocul dincolo de convenții.

  1. „Sweet Child of Mine”, Brott Batten

Acest spectacol must-see în care Brott Batten își aduce părinții pe scenă ca să vorbească despre artă și dragoste, a câștigat deja o mulțime de premii și nominalizări. Actrița australiancă recurge la o metodă inedită pentru a afla ce cred cu adevărat tatăl și mama ei despre cariera ei artistică. Spectacolul ei experimental găsește o cale directă de acces spre ce este dincolo de ce se vede pe scenă.

  1. „Chotto Desh”, Akram Khan

„Chotto Desh” este un performance de nici o oră a unuia dintre cei mai apreciați dansatori de azi. Remake după spectacolul din 2011, astfel încât să se adreseze mai direct copiilor, această variantă după „Chotto Desh” se anunță fascinantă și pentru cei mici, și pentru adulți. Akram Khan a creat pe scenă povestea unui tânăr din vise și amintiri, într-o lume modernă în care nu e tocmai ușor să trăiești, pentru care e nevoie pe scenă de muzică, dans și text.

  1. „Natalia Osipova and Guests”

Natalia Osipova și Sergei Polunin, cele două staruri de la Royal Ballet, împreună cu alți dansatori, participă la festival cu trei lucrări coregrafice semnate de nume de top:  Sidi Larbi Cherkaoui, Russell Maliphant și Arthur Pita.

  1. „The Inevitable Heartbreak of Gavin Plimsole”, Sharklegs

Recomandat numai spectatorilor peste 14 ani, spectacolul folosește limba epocii noastre spre a cerceta felul în care iubirea și emoția în general ne afectează viața. Monitoarele măsoară bătăile inimii într-o creație high tech de mare poezie, care le-a adus celor de la Sharklegs Premiul Les Enfants Terribles chiar anul acesta.

  1. „Manuel Cinema’s Ada/Ava”, regia Drew Dir

Pierderea, singurătatea, suferința – asupra lor se apleacă, recurgând la umbre și lumini, acest spectacol construit fascinant pe baza teatrului de umbre. Fantasticul și supranaturalul sunt aici drumul spre melancolie. 300 de păpuși, 5 păpușari și 60 de minute de poveste într-un spectacol care a cucerit, în cei trei ani de existență de la premieră, spectatorii din multe orașe.

  1. „Blush”, Snuff Box Theatre

Cinci povești sincere despre latura întunecată a Internetului și efectele ei multiple reprezintă baza acestei incursiuni curajoase în fenomenul numit „revenge porn”. Charlotte Josephine, autoarea textului pus în scenă la Snuff Box Theatre, a explicat:  „Documentându-mă pentru piesă am avut o revelație. Mi-am adus aminte că furia e o reacție emoțională la o amenințare, că majoritatea monștrilor sunt de fapt victime. Am învățat să simt empatie față de comportamentul acestor bărbați, care m-a șocat. Cred că manifestările venite din rușine sunt mult mai complicate decât credem. Cred că e mare nevoie să reanalizăm educația sexuală  din școli. Rușinea crește pe furiș și în tăcere, iar empatia este leacul.”

  1. „Last Dream (On Earth)”, regia Kai Fisher

Spectacolul senzorial al lui Kai Fisher mizează pe sunet, spunând o poveste la căști. Călătoria lui Yuri Gagarin în spațiu din 1961 se leagă de istoria refugiaților, reconstituită din interviuri realizate în Malta și Maroc. Regizorul a lucrat cu Tron și Teatrul Național din Scoția pentru acest spectacol ca o incursiune în alte spații.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.