A murit Elizabeth Swados, creatoarea muzicii din „Trilogia antică”

liz swadosElizabeth Swados, una dintre cele mai mari compozitoare ale lumii, creatoarea muzicii pentru celebra „Trilogie antică” a lui Andrei Șerban, a murit pe 5 ianuarie, în Manhattan, la 64 de ani.

Cauza morții au reprezentat-o complicțiile survenite în urma unei operații de cancer esofagian, suferită în luna aprilie a anului trecut.

Cunoscută pentru hitul ei de pe Broadway, devenit de altfel un hit internațional, „Runaways”, Elisabeth Swados a scris, a compus și a regizat mai bine de 30 de ani.

Printre cele mai cunoscute opere ale ei se numără „Trilogia abtică” în regia lui Andrei Șerban, de la La MaMa, câștigătoare a unui premiu Obie și „Alice at the palace”, cu Maryl Streep. Lucrările ei s-au auzit pe marile scene ale lumii, pe Broadway, off-Broadway, la La MaMa, la Carnegie Hall. A compus pentru coregrafi celebri din toată lumea și de asemenea, muzică de film.

Liz Swados s-a luptat cu depresia toată viața și a și scris despre asta în cartea ei „my Depression: A Picture Book”. De altfel, depresia a fost o problemă în familia ei, mama sa luptând, toată viața cu această boală, care, de altfel, în 1974 a și împins-o la suicid.

În urmă cu trei ani, în 2012, Liz Swados a fost prezentă la Iași, la premiera spectacolului „Troienele”, în regia lui Andrei Șerban.

Troienele la Opera din Iași a fost o experiență frumoasă și, în plus, o premieră absolută în felul său, fiind pentru prima oară când interpreții au fost muzicieni adevărați. Deși Liz Swados și cu mine numiserăm de la început Troienele „o operă epică”, până atunci ea fusese mereu interpretată exclusiv de actori. Ce surpriză plăcută a avut compozitoarea, venind de la New York la premieră, să audă la Iași muzica maiestuos interpretată de acești minunați tineri cântăreți – soliști și cor”, scria Andrei Șerban despre momentul de la Iași.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.