A murit Margareta Pogonat

Margareta Pogonat_CaliopiUna dintre cele mai îndrăgite actrițe ale teatrului și filmului românesc, Margareta Pogonat Caliopi, a murit ieri dimineață, pe 11 mai. Născută pe 6 martie 1933, actrița avea 81 de ani și o activitate de peste 40 de ani pe scenă și în film, urmată de peste 12 ani de învăţământ, după 1990 devenind profesor de actorie la Universitatea Spiru Haret. „Pe studenţii mei îi învăţ ceea ce am învăţat şi eu… teatru”. Pentru că teatrul este „o ştiinţă exactă, care observă, investighează şi conclude. Apoi se face pasul de la ştiinţă la artă. Pas care nu se poate defini în cuvinte…”, spunea Margareta Pogonat.

Imediat după debutul cu „Două lozuri” (1959) alături de Grigore Vasiliu Birlic, pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani, actriţa joacă pe scena naţionalului ieşean (1961-1963) şi mai apoi, până la pensionare, la Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti. Din 1974 Teatrul Nottara i-a fost casă. Aici a jucat în „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, „Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca, „ Copiii Soarelui” de Maxim Gorki, „Jocul” de Aurel Băieşu, „Dansul morţii” de August Strindberg și multe altele.

În film a interpretat multe roluri, printre care cele din peliculele „Pasărea Furtunii” (1956), regia Dinu Negreanu, „Două lozuri” (1957) – regia Gh. Naghy, „Lumină de iulie” (1961) – regia Gh. Naghy – Miheles, „Amintiri din copilărie” – regia Eugenia Bostan, „Tinereţe fără bătrâneţe” – regia Eugenia Bostan, „Meandre” – regia Mircea Săucan, „Actorul şi sălbaticii” – regia Manole Marcus, „Gloria nu cântă” – regia Alexandru Bocănet, „Pistruiatul” – regia Francisc Munteanu, „Lumini şi umbre” – regia Andrei Blaier, „Crucea de piatră” – regia Andrei Blaier…

În 1967 i s-a acordat medalia Meritul Cultural clasa I „pentru merite în domeniul artei dramatice”, iar în 2009 a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2011, un ultim omagiu pentru Margareta Pogonat: o stea pe aleea „Walk of Fame” din faţa cinematografului din Ploieşti.

Trupul neînsufleţit va fi depus mâine, 13 mai 2014 la capela Cimitirului IANCU NOU (BALANEANU) iar înhumarea va avea loc la ora 12:00.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.