Absolvenţii de actorie, aproape de încă un HOP

Miercuri, 31 august, începe la Mangalia cea de-a XIV-a ediţie a Galei Tânărului Actor Hop. Organizată de UNITER pentru a pune în lumină absolvenţii facultăţilor de profil artistic din ultimii ani şi, de asemenea, pentru a le da o ocazie managerilor de teatre să vadă de unde şi-ar putea recruta noi membri fie pentru trupe, fie pentru proiecte pe termen limitat, manifestarea, uneori lăudată, alteori criticată sau ignorată, este în primul rând o ocazie de a lua pulsul. Nu în sensul că participanţii selectaţi să intre în concurs ar fi reprezentativi pentru nivelul sau personalitatea unor promoţii, ci în sensul că este un prilej de întâlnire pentru cei dornici să vadă cum sunt, ce vor, ce ştiu şi ce pot tinerii care au avut frumoasa inconştienţă de a urma actoria.

Chiar dacă finalitatea participării la acest concurs sau a „victoriei” nu este una practică şi nu are consecinţe directe asupra carierei tinerilor care-şi încearcă, mai în glumă, mai în serios norocul, Gala HOP este o ocazie, pentru falşii sceptici care semnează în paginile acestei reviste virtuale şi mai ales pentru oamenii de teatru care iau decizii şi pot face şi desface destine, să vadă cine are curaj şi putere să vină la un astfel de concurs. Da, îţi trebuie ceva curaj şi multă forţă să te înscrii la un concurs de actorie în vremuri deloc vesele şi deloc interesante pentru artişti, atât pentru cei care se reprofilează, cât şi pentru cei care se luptă să-şi găsească un loc, cât de mic, în teatrul de azi.

Aşadar, cei care vor veni la Mangalia în perioada 31 august – 3 septembrie, vor putea participa la câteva ateliere, susţinute de coregraful Florin Fieroiu în primele două zile, la un spectacol invitat în afara concursului – „Cerere în căsătorie”, de A. P. Cehov, în regia lui Mircea Cornişteanu, cu Cerasela Iosifescu, Silviu Biriş şi Ion Arcudeanu.

În ceea ce priveşte competiţia propriu-zisă, la secţiunea „grup” vor participa patru spectacole, selectate din cele paisprezece care s-au înscris la preselecţie – „Fetele grase câştigă întotdeauna”, regia Dana Voicu, „Repetiţia”, regia Geni Maxim, „Hamlet… Eu sunt”, şi „(H)Eden Garden”, regia Medeea Iancu. Spectacolele vor avea loc câte unul în fiecare zi, în ordinea în care au fost enumerate aici.

La secţiunea „individual”, din cei 53 de actori au rămas după preselecţie 20, care se vor lua la întrecere pentru câteva premii. Fiecare concurent va prezenta un fragment din primele cinci capitole ale romanului „Cartea Milionarului”, de Ştefan Bănulescu, şi un one-man/woman show care să nu depăşească 15 minute. „Clasicii” Liviu Rebreanu şi Marin Preda fac figură palidă printre autorii contemporani cu textele cărora se prezintă majoritatea concurenţilor, lăudaţi de Cornel Todea, preşedintele Galei, pentru opţiunile repertoriale şi criticaţi de Silviu Jicman pentru calitatea prestaţiilor de la preselecţie.

Concurenţii pe care-i veţi vedea săptămâna aceasta au fost selecţionaţi de două jurii. La secţiunea „grup”, spectacolele participante au fost desemnate de Mircea Cornişteanu, George Mihăiţă şi Attila Vizauer. Participanţii care intră în finală la secţiunea „individual” au fost aleşi de Cornel Todea, Silviu Jicman şi Mihai Dinvale. Distincţiile care se vor decerna sâmbătă seara, când se va încheia concursul, vor fi hotărâte de un juriul alcătuit din Radu Afrim, Marius Manole, Virginia Mirea, Florin Fieroiu şi Sorin Crişan. Aceştia vor stabili câştigătorii pentru Premiul „Ştefan Iordache” – marele premiu al Galei Tânărului Actor din acest an, dar şi premiile pentru cea mai bună actriţă şi cel mai bun actor, premiul pentru cel mai bun spectacol şi premiile găzduite de Gala HOP – Premiul Timică şi Premiul Yorick.

Reprezentanţii revistei în care citiţi aceste rânduri vor hotârî câştigătorul Premiului Yorick, care se va acorda, pentru prima dată, pentru „a fi sau a nu fi altfel pe scenă”, unui artist sau unui grup de artişti.

Print

Un Comentariu

  1. Ella 02/09/2011

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.