Actorii de la Gala HOP, păgubiți de premiile găzduite

yorick_352x256-300x218Devenise o tradiție, de pe vremea lui Cornel Todea, ca Gala Tânărului Actor – HOP să găzduiască diverse premii ale acelor instituții, persoane sau publicații care voiau să sprijine debutul actorilor tineri într-o formă sau alta. Începând cu ediția din acest an, UNITER a hotărât să renunțe la aceste premii găzduite în cadrul Galei și să acorde doar premiile proprii. Așadar, într-o lume care încearcă să înființeze, unii desființează… De ce? Pentru că nu contează „andrisantul”, ci sistemul convertit în caracatiță.

Dincolo de valoarea materială a unor premii de care, în acest fel, actorii debutanți sunt privați, există și problema simbolică, extrem de importantă în lumea noastră și, mai ales, în cea a actorilor tineri, care se luptă să fie văzuți și să li se audă numele. Există atât de puține locuri în care se pot manifesta și se pot arăta, încât orice tip de recunoaștere sau vizibilitate înseamnă ceva. Iar într-o lume dominată de subiectivitate, mai mult sau mai puțin recunoscută, precum cea a teatrului, mai ales la începutul unei cariere în care startul e teribil de greu de luat, un premiu poate însemna o confirmare, într-un moment în care drumul nu pare cel mai sigur. Și, mai mult decât atât, înseamnă un cadou, în bani sau obiecte care e în sine o bucurie în orice moment. Și mai înseamnă deschidere…

Și totuși, UNITER a hotărât să facă puțină „curățenie” și să se păstreze doar pe sine, renunțând tocmai la această deschidere și privând niște actori tineri de un posibil premiu. Așadar, se pune evident problema: Cine e mai important? Cei cărora le e dedicată, pare-se, Gala Hop sau imaginea UNITER? Problema a existat de ani întregi și s-a discutat îndelung la ce-i ajută premiile pe cei care vin la Gala HOP sau ce face UNITER mai departe și dacă doar se face că face… După ediția de anul trecut, concretizată într-un spectacol care a circulat pe la diverse festivaluri din țară, s-a încercat o mică schimbare.

Însă, așa cum spuneam, într-o lume care înființează, să desființezi niște premii este un gest absurd, care vorbește în primul rând despre cine și ce contează mai mult. Iar mai mult contează organizatorii. Concurenții sunt niște pioni de care e nevoie într-un mecanism. În general, când vine vorba de tineri și de soluții pentru ei, toată lumea e foarte deschisă, vrea, încearcă și caută soluții, desigur, dar de obicei nu prea se poate sau se poate din sărăcie, pe jumătate gratis etc. În cazul de față, înseamnă să îi dai la o parte pe toți ceilalți, ca să rămâi singurul jucător din teren, ca să nu ai contracandidat, ca să nu fii umbrit de altcineva, păgubind în acest fel fie simbolic, fie material, un artist. Revista Yorick a oferit un premiu special în cadrul Galei HOP timp de trei ani. Câștigătorul premiului oferit de revista noastră și de Editura Nemira anul trecut a fost actorul Anghel Damian.

Faptul în sine rămâne de neînțeles, atâta vreme cât cei care dădeau aceste distincții găzduite aveau ceva de oferit, nu de luat. Și poate însemna, mai grav, un fel de monopolizare.

Print

Un Comentariu

  1. Crista Bilciu 19/08/2014

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.