Actorii TNB, expuși la Sarajevo de fotograful Florin Ghioca

Astăzi, luni, 11 februarie, ora 18:00, are loc la Galeria Preporod din Sarajevo vernisajul expoziției de fotografie „Act Angry”, semnată Florin Ghioca. În cadrul „Winter Festival”, ediția a XXXV-a, desfășurată între 7 februarie și 10 martie, fotojurnalistul prezintă imagini din unele dintre spectacolele reprezentative ale teatrului românesc.

Fotografia de teatru are privilegiul de a capta secvențe-cheie din spectacole, care devin, de cele mai multe ori, ontologice. Tema din acest a festivalului, „Noise and Fury”, a inspirat denumirea instalației și prilejuiește expunerea unor fotografii din spectacole importante montate la Teatrul Național București, precum: „Romeo și Julieta” (regia Yury Kordonsky), „Terorism” (regia Felix Alexa), „No Man’s Land” (regia Alexander Morfov) sau „Regele Lear” (regia David Doiashvili). Într-un secol dominat de teroare, frică și furie, teatrul nu poate decât să redea poetic stările și angoasele societății. Florin Ghioca are intuiția unei fotografii de profunzime, care surprinde cele mai tensionate și mai pline de dramatism momente teatrale.

Despre participarea la „Winter Festival” și posibilitatea de a face cunoscută publicului internațional activitatea teatrală din România, fotograful Florin Ghioca declară: „M-am bucurat foarte mult când am primit invitația din partea organizatorilor festivalului, mai ales că vorbim despre cel mai mare eveniment cultural din această țară, dedicat atât teatrului, cât și artelor vizuale! Sunt onorat să reprezint România și Teatrul Național cu acest prilej, mai ales că sunt și primul artist român invitat să expună la Sarajevo în cadrul acestui eveniment. Îmi doresc să arăt publicului numeros – de care știu că se bucură acest festival – imagini expresive și spectaculoase cu actori români, în cadrul unei instalații pe care o prezint în premieră absolută”.

Unul dintre cei mai cunoscuți fotojurnaliști români, Florin Ghioca a colaborat cu numeroase publicații importante atât pe plan național, cât și extern. Fotografiile sale au fost publicate în mai multe țări ale lumii, printre care Statele Unite, Danemarca, Afghanistan, Marea Britanie, Franța, Macedonia, Grecia sau Cehia.

„Act Angry” este cea de-a doua expoziție de fotografie de teatru a jurnalistului român în afara țării, după „L’om DaDa”, vernisată în 2017 la Sadler’s Wells din Londra, în colaborare cu Institutul Cultural Român. În august 2015, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru NETA, Florin Ghioca a vernisat expoziția „Teatru pe-un butoi cu pulbere”, cu imagini din spectacolul „Butoiul cu pulbere” regizat de Felix Alexa.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.