Actorul român Ilie Gheorghe, premiat în Germania

ilie-gheorgheSpectacolul radiofonic „Tower of Babel”, regizat de cunoscutul creator american Robert Wilson, a câştigat recent premiul pentru Cea mai bună piesă de teatru radiofonic din Germania (German Radio Play Award), 2016.

Actorul român Ilie Gheorghe, invitat de onoare al lui Robert Wilson la această producție internațională, a interpretat în limba română fragmente din „Englezește fără profesor” și „Elegii pentru ființe mici” de Eugen Ionescu, alături de un fragment din „Iona”  de Marin Sorescu.

Producția are la bază povestea biblică a Turnului Babel și mizează pe un colaj de texte și muzică. La realizarea ei au contribuit nume ale scenei germane precum Fiona Shaw, Edith Clever, Daniel Hope, Traute Hoess, Jürgen Holtz, Inge Keller, Jonathan Meese, Cécile Brune, Stefan Kurt, Lydia Koniordou.

Spectacolul radiofonic al lui Robert Wilson, care în prezent montează o piesă de Samuel Becket la Berliner Ensemble, folosește material din diferite perioade ale carierei sale și e influențat de un ilustru grup de prieteni, contemporani, colegi și critici precum Susan Sontag, Christopher Knowles, Heiner Müller sau Ted Carpenter.

Premiera s a avut loc pe 3 aprilie la hr2kultur (Hessia) și a fost reluată pe posturile radio SWR2 (Baden-Württemberg și sud-vestul Germaniei) pe NDR Kultur (Hamburg, Bremen, Saxonia de jos, Schleswig-Holstein și Mecklenburg-West Pomerania) și pe pe rbb kulturradio (Berlin și Brandenburg).

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.