Acum – poemul vizual al dansului

acummihaela-marinCât de dificil este să vorbești despre prezent, despre ce și cum trăiești, despre cum înmagazinezi fiecare experiență și amintire? Cât de dificil este să descoperi sensul lui „încotro ne îndreptăm”? Chiar și atunci când simți că ai suficient curaj cât să alegi răspunsuri potrivite, cuvintele parcă se adună cu greu atunci când încerci să pui punctul pe I. Ajungi să devii selectiv, să ocolești voluntar sau nu certitudinile, să devii haotic, să te grăbești. Și uiți că până și sinceritatea se construiește, că până și ea are o fundație, cămăruțe și chiar și un acoperiș. Sinceritatea se ascunde în suflet și devine Acasă.

Carolyn Carlson cuprinde toate aceste frământări în spectacolul „Acum” („Now”) și le desface pe rând, prin dans. Celebra coregrafă, invitată anul acesta în cadrul Festivalului Național de Teatru (FNT) a știut să demonstreze, alături de dansatorii companiei sale, că nu este neapărat nevoie să cunoști îndeaproape o estetică a dansului contemporan, cât să poți decodifica mesajul simplu al emoției. Creat în noiembrie 2014, pentru Théâtre National de Chaillot, „Acum” este unul din acele spectacole de care ajungi să nu te desprinzi multă vreme. Și asta tocmai pentru că nu este doar un simplu spectacol de teatru-dans, ci o adevărată poezie vizuală. O poetică a spațiului susținută în șapte fragmente de către șapte dansatori. Cu mult har, cu multă atenție asupra detaliilor și simbolurilor.

acum2mihaela-marinPuțină filosofie, puțină spiritualitate, puțin din farmecul lui Rilke, Baudelaire, un gând spre picturile lui Magritte și spre cele ale lui Edward Hopper, multă expresivitate și o teatralitate bine accentuată în momente-cheie. „Acum” este gândit precum o radiografie, a vieții de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, a repetitivității acțiunilor noastre, a formalismului și al ritmului cotidian amețitor. Un spectacol dinamic, alert, care te face să zâmbești și totodată te pune pe gânduri. Dans-actori ce dau dovadă de un antrenament exemplar, știind să-și dozeze cu atenție talentul, reușind, fără excepție, să se facă remarcați.

„Acum” este despre cum trăim, cu sau fără să știm. Despre micile noastre gesturi, cuprinse în frânturi coregrafice, despre cine suntem cu adevărat în intimitatea căminului nostru și despre cum alegem să ne expunem. Micro și macro povești strânse pe rând în cutii, sertare, dulapuri, în colțuri și în spațiile în care ne tot izolăm – toate deslușite prin dans. Și completate prin lumini, proiecții video și imagini aproape picturale. Un spectacol-metaforă despre spațiu și timp, despre încercarea de a trăi în comuniune cu cei de lângă tine, dar mai ales cu tine însuți.

acum3mihaela-marinSpectacolul conceput de Carolyn Carlson devine lecție despre efemer. Acum devine atunci încă din momentul pronunțării sale, la fel cum și aici devine acolo atunci când conjugările se schimbă. Încremenirea în timp ne e încă străină, prin urmare nu ne rămâne decât să ne agățăm de fiecare clipă în parte. Explorarea continuă a intrinsecului, precum și a ceea ce e dincolo de tine.

„Acum” trebuie trăit.

Acum, un spectacol de Carolyn Carlson

Distribuția:
Constantine Baecher

Juha Marsalo

Céline Maufroid

Riccardo Meneghini

Yutaka Nakata

Sara Orselli

Sara Simeoni

Coregrafia: Carolyn Carlson

Asistent coregrafie: Colette Malye

Muzica originală: René Aubry

Light Design: Patrice Besombes

Scenografia: Maxime Ruiz (fotografii & video), Benoît Simon (montaj video)

Costume: Chrystel Zingiro

Producător executiv: Théâtre National de Chaillot

În colaborare cu: Carolyn Carlson Company

O coproducție: Ballet du Nord – Centre Chorégraphique National Roubaix Nord-Pas de Calais / L’Atelier à spectacle / La scène conventionnée de l’Agglo du Pays de Dreu

Fotografii de Mihaela Marin

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.