Alain Timar vine la Cluj

În datele de 3, 4 şi 5 martie, de la ora 20.00, va fi prezentat în noua sală studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj spectacolul Teatrului des Halles din Avignon, „Vreau să mi se vorbească” (Je veux qu’on me parle), de Louis Calaferte în regia lui Alain Timar.

Scriitor mai puţin cunoscut, Louis Calaferte (1928-1994) este autorul unor opere importante: povestiri, poezii, nuvele, eseuri, jurnale şi piese de teatru. În 1978 a primit premiul Ibsen, iar în 1992, Marele Premiu Naţional pentru Literatură.

„Alain Timar, în Vreau să mi se vorbească a ales extrase, fraze, scene din opera genial-furibundă a lui Louis Calaferte. Din toate acestea a făcut un circ tumultuos, un circ al omenirii. Cei trei actori, toţi trei formidabili, fac din public un părtaş la farsele, exploziile şi depresiile lor. Nu ni se învaţă nimic despre viaţa şi opera lui Calaferte, însă râsul autorului, călduros-disperat, ni se transmite într-un mod superb.” scrie Gilles Costaz în  „Les Echos”.

După studii superioare în Franţa şi un parcurs prin diverse trupe de teatru, Alain Timar, regizorul şi scenograful spectacolului, s-a instalat la Avignon unde a întemeiat Théâtre des Halles în 1983. A semnat regia a peste 45 spectacole în Franţa şi în străinătate, precum şi numeroase expoziţii şi instalaţii. Alain Timar a fost distins cu premiul Pro Cultura Hungarica (1990) în Ungaria, cu titlul de Cavaler al Artelor şi Literaturii (2003) şi cu Ordinul Naţional de Merit (2008) în Franţa.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.