Alexa Visarion, sărbătorit la ICR

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Institutul Cultural Român va găzdui marţi, 17 octombrie, de la ora 18.00, un eveniment aniversar în onoarea regizorului şi profesorului Alexa Visarion.
Se va lansa un volum de eseuri, intitulat „Împotriva uitării”, apărut la editura Ideea Europeană, în parteneriat cu ICR. Alexa Visarion propune în această carte, într-o abordare interdisciplinară, trasee de creativitate privind universul teatral.

Alături de autor, vor mai vorbi despre carte profesorul universitar Vasile Morar, filmologii Elena Dulgheru şi Bujor T. Rîpeanu, precum şi actorii Dorel Vişan si Mircea Diaconu. Dialogurile vor fi moderate de scriitoarea Aura Christi.

În incheierea evenimentului va fi proiectat filmul-portret „Magia Teatrului şi a Filmului” (TVR), regizat de Liliana Chiţescu, un documentar care a primit Premiul Special al Uniunii Cineaştilor „Adina Darian”, în anul 2014.

Regizorul Alexa Visarion a montat în ţară şi în străinătate peste 100 de spectacole, cu precădere din dramaturgia lui I.L. Caragiale, A.P. Cehov, Shakespeare sau Eugene O’Neill. Este autorul unor filme artistice care au marcat istoria cinematografului românesc, între care „Înainte de tăcere” (1978), „Înghiţitorul de săbii” (1981), „Năpasta” (1982), „Luna Verde” (2008), „Ana” (2014). A obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul Academiei Române pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică (2008), Premiul pentru întreaga activitate UNITER (2005), Premiul ATM pentru cel mai bun spectacol (1981), Premiul Secţiei de Critică ATM pentru exegeză scenică şi filmică a operei lui I.L. Caragiale (1979), Marele Premiul la Festivalul Internaţional de Teatru Arezzo (1979). A fondat, în 1991, primului teatru independent bilingv din România, Teatrul româno-american „Eugene O’Neill”, şi a înfiinţat, în 2002, Asociaţia Culturală „Dialog”. În 1983, Visarion primeşte primul Grant Fulbright, în domeniul teatrului. În perioada 1985-1986 este invitat să predea la Universitatea din Texas iar între 1986-1988 îi este acordată o nouă bursă Fulbright şi susţine cursuri în domeniul filmului la universităţi din Los Angeles, New York şi Boston.

Alexa Visarion este autorul unei serii de volume dedicate teatrului şi al unor articole, eseuri şi interviuri de referinţă atât pentru domeniul artistic cât şi pentru cel didactic. Preocuparea sa pentru teme de strategie şi management s-a materializat în cronici şi comentarii publicate în importante reviste din ţară.

Este director onorific al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani. A primit Ordinul Naţional ,,Serviciul Credincios’’ în grad de Cavaler, acordat de Preşedinţia României. Este membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), membru fondator al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film (UARF). Este membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar între anii 1985-2005 a fost membru al The Association for Theatre Higher Education (ATHE) – SUA şi membru fondator al Societăţii „I.L.Caragiale” (1979-1985). Pentru întreaga sa activitate, a primit, pe 12 octombrie 2017, marele premiul „George Apostu”.

Despre personalitatea complexă a regizorului au apărut două cărţi: „Alexa Visarion sau destinul vocaţiei”, coordonată de Elena Saulea (Editura Junimea), şi „Univers filmic – Alexa Visarion (Jurnal de spectator)” de Vasilica Bălăiţă (Editura Artes).

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.