Andrei Șerban îl aduce pe „Don Giovanni” la Opera Națională București

Premiera spectacolului-eveniment „Don Giovanni” de W.A. Mozart, în regia lui Andrei Șerban, va avea loc joi, 31 august, și vineri, 1 septembrie, de la ora 18.30, la Opera Națională București. Regizor asociat semnează Daniela Dima, costumele sunt creația Corinei Grămoşteanu, iar decorul și luminile îi aparțin lui Andrei Șerban. Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale București evoluează sub bagheta dirijorului Ciprian Teodorașcu.

,,Muzica lui Mozart e un amalgam de tragedie și comedie, de la Eine kleine nachtmusik până la Requiem”, spune Andrei Șerban. „La fel și viața lui. Lumina și întunericul erau simultan prezente în tot ce făcea. Așa cum îl putem intui pe Mozart din muzica pe care a compus-o îmi închipui că era și în viață, acasă, cu Constantze, soția lui, cu  alte femei sau prieteni. Adora să pretindă că e copilăros, făcea clownerii, deși, sub masca veseliei, tristețea clownului transpărea în muzică.

Creația, ca și viața, era pentru el o improvizație. Improviza tot timpul, chiar și în călătoriile cu caleașca, nu-i păsa de praf și hârtoape, compunea oriunde, fie în piața publică (echivalentul mall-ului de azi), fie în anticamera Palatului Regal, așteptând să-i prezinte Împăratului Iosif al II-lea paginile cu cerneala încă umedă ale ultimei compoziții. Această  deschidere și curiozitate nu le-a pierdut până la moartea prematură, la numai 35 de ani. Dar, deși în plină creativitate, Mozart era pregătit pentru moarte și scrisoarea celebră către tatăl lui, despre prezența morții în viață, stă mărturie. În Viena intrigilor de culise, Mozart era liber de gelozii sau rivalități, plin de generozitate față de toți. Interesul lui era să înțeleagă ființa umană cu toate contradicțiile posibile și opera Don Giovanni e expresia supremă a acestei căutări”, a declarat Andrei Șerban, în timpul repetițiilor.

Premiera oficială va fi precedată de mai multe avanpremiere, pe 25, 26, 28 și 29 august, toate cu începere de la ora 18.30. Biletele pentru cele șase reprezentații vor fi cu titlu gratuit, iar pentru a intra în posesia acestora trebuie să vă înscrieți nominal la Casa de bilete a Operei Naționale București, program luni – duminică între orele 10.00 – 19.00, se arată într-un comunicat al Operei Naționale București. În limita locurilor disponibile, se poate distribui maximum o invitație dublă (două locuri) / persoană.

Miercuri, 30 august, ora 18:30 în Foaierul Operei Naționale București va avea loc Conferința – ,,Mozart și Don Giovanni, azi”, urmată de un Workshop, ce se bazează pe o discuție liberă  despre tema operei ,,Don Giovanni” de W.A. Mozart (eveniment deschis mass-mediei și publicului larg).

Sâmbătă, 2 septembrie, va avea loc ,,Ziua porților deschise la Opera Națională București”, în cadrul căreia se vor organiza 3 tururi ghidate, disponibile publicului larg, în intervalul orar 11:00-12:00, 18:00-19:00, 19:00-20:00.

În perioada 25 august – 2 septembrie  are loc expoziția de artă „Don Giovanni, dincolo de scenă” în foaierul Operei Naționale București.

Evenimentele sunt dedicate cu precădere cetățenilor Sectorului 5 al Municipiului București, special pentru aceștia se vor organiza vizionări ale spectacolului ,,Don Giovanni” de W.A. Mozart în Parcul Sebastian, în cadrul evenimentului „Seri de operă în parc”, unde va fi difuzată înregistrarea spectacolului, după următorul program:

Vineri, 25 august, ora 18:30 – transmisiune live a spectacolului ,,Don Giovanni” de W.A. Mozart pe panoul din fața Operei Naționale București.

Sâmbătă, 26 august, ora 18:00  – difuzarea spectacolului „Don Giovanni” de W.A. Mozart în parcul Sebastian

Luni, 28 august, ora 20:00 – difuzarea spectacolului „Don Giovanni” de W.A. Mozart în parcul Sebastian

Duminică, 29 august, ora 20:00 – difuzarea spectacolului „Don Giovanni” de W.A. Mozart în parcul Sebastian

Vineri, 1 septembrie, ora 20:30 – difuzarea spectacolului „Don Giovanni” de W.A. Mozart în parcul Sebastian

Spectacolul este posibil prin sprijinul Asociației Culturale Neo Art România, în colaborare cu Opera Națională București împreună cu finanțatorul proiectului Primăria Sectorului 5 a Municipiului București prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.