Andy Warhol și Slovacia, expoziție la TNB

1-warholDin 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia Andy Warhol și Slovacia – eveniment de amplă rezonanță culturală, ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

Expoziția va putea fi vizitată între 8 decembrie 2016 și 23 februarie 2017, zilnic între orele 14-18, cu excepția zilelor de luni, în  Rotonda Sălii Mici a TNB, cu acces din Bd. Carol.

Timp de peste două luni vor fi expuse, pentru prima dată în România, 85 de lucrări de diverse facturi (desene, printuri, facsimile pe pânză, fotografii, documente), precum și câteva obiecte personale ale celebrului artist american cu rădăcini slovace.

Exponatele provin de la Muzeul de Artă Modernă Andy Warhol din Medzilaborce, Slovacia, fiind primul de acest fel în lume și rămânând, până în prezent, unic în Europa.

Principalii inițiatori ai muzeului, fondat în 1991,  au fost John Warhol (vice-președintele Fundației de Arte Vizuale Andy Warhol din New York), dr. Michal Bycko, curatorul expoziției de la București și Michal Cihlář. Muzeul desfășoară activități de prezentare, cercetare științifică și expoziții în domeniul artei contemporane, punctele de atracție fiind Expoziția Andy Warhol, ce include conserve de supă Campbell, părți ale portofoliului Ladies and Gentlemen (1975), Scaune Electrice (1971), Lillian Carter (1977), Kimiko (1981), precum și lucrări obținute de la colecționari privați; Expoziția despre originile lui Andy Warhol; Expoziția Paul și James Warhol.

Descendent al unei familii sărace de emigranți slovaci din Pittsburgh Pennsylvania (părinții Ondrej și Julia Warhola, născuți la Medzilaborce, Slovacia), Andy Warhol  studiază la Carnegie Mellon University din Pittsburgh, după care se mută la New York, mediu în care creativitatea sa se dezvoltă plenar.  Andy Warhol a impus o abordare revoluționară a tuturor tipurilor de artă pe care le-a practicat – pictură, sculptură, fotografie, muzică, film, modă, literatură. El a încercat, într-un fel, să sincronizeze arta cu consumismul modern, devenind simbolul unui nou gen artistic – arta pop.  Magnet charismatic al boemei new-yorkeze, Andy Warhol a consacrat, prin statutul său de idol popular, un nou tip de celebritate pentru un artist vizual.

Ideea itinerării acestei expoziţii la Bucureşti i se datoreză actualului Ambasador al Slovaciei la București, Excelența Sa domnul Jan Gabor, care explică: „În urmă cu douăzeci de ani, în perioada mandatului meu în cadrul Ambasadei Slovaciei din SUA, când am vizitat muzeul Andy Warhol Museum din Pittsburgh – cel mai mare muzeu american de artă dedicat unui singur artist – mi-am spus că ar fi frumos să promovez cunoașterea originilor slovace ale regelui artei pop. În urmă cu zece ani, când Slovacia a devenit membră UE în timpul președinției rotative a Irlandei la Consiliul UE, am reușit să-l aduc pe Andy Warhol la Dublin. Iar în aceste zile sunt foarte fericit că avem privilegiul de a ne bucura de această expoziție aici, în incinta altarului culturii din România, țară care este atât de apropiată nouă, slovacilor”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.