Anul acesta e termometrul meu artistic

Alexandru Petrila, din Iaşi, va fi prezent în concurs cu recitalul „Ultima oră”, după Ion Minulescu

Bun. Asta este prima lecţie de actorie pe care am primit-o. Se întâmpla în liceu, Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, la prima oră de actorie cu doamna Doina Deleanu. Ne-a spus : „Fiţi buni. Nu fiţi răi. Pentru că se vede. Oamenii simt răutatea din alţi oameni, iar omul bun este frumos”.

Am luat-o la propriu. Am avut un fel de revelaţie, pentru că atunci am înţeles că e soluţia la absolut toate problemele din lume. Oridecâteori aveam vreo problemă şi nu ştiam ce să fac, pur şi simplu mă întrebam ce ar fi bine să fac. Chiar dacă era în detrimentul meu. Până acum nu mi s-a întâmplat să pice filosofia asta. Bine, nu înseamnă acum că sunt un călugăr, iluminat şi profund. Fac o mulţime de greşeli, pentru că… ei, na! Pentru că nu sunt perfect! Cel mai mult cred în echilibru prin dezechilibru. Ca să găseşti mijlocul trebuie neapărat să ştii unde sunt marginile. Adânc. Foarte profund şi adânc.

Despre omul Alexandru Petrila, pot să spun că uneori e îndrăgostit de el însuşi, alteori se detestă. Despre ce a făcut omul…o să-l las pe el să spună:

Păi, când eram eu prin gimnaziu, ne-a spus o profesoară, de istorie cred, despre un scriitor – al cărui nume l-am uitat, dar cred că era destul de cunoscut, parcă era american – care s-a hotărât că vrea să cunoască viaţa în toate aspectele ei. Şi a început să muncească în tot felul de domenii, a fost paraşutist, tâmplar, gunoier, director, poştaş, cine mai ştie câte, n-aş vrea să continui lista pentru că se simte că încep să le inventez.

În orice caz, mie mi-a plăcut foarte mult şi, deşi nu sunt încă cine ştie ce şi nici nu sunt domenii foarte diferite, mai de voie, mai de nevoie, am încercat să îi urmez exemplul.

Am fost culegător pentru tipar, la un atelier de legătorie clasică, am făcut decoraţiuni de baloane, tehnoredactare, figuraţii în spectacole de teatru, plimbări de promenadă în costume de epocă, statui vii, dramatizări de fabule pe stradă, am fost clovn, mim, clovn care face baloane modelate în hiper-marketuri, în grădiniţe, la hramurile unor sate, în parcuri, pe stradă, la petreceri private etc.

Am lucrat şi în vânzări prin telefon, eram cel care răspundea atunci când sunai să îţi cumperi o tigaie prin teleshopping, am jucat într-o trupă de improvizaţie, am citit repartitoarele de la calorifer, am făcut face-painting, experimente chimice pentru copii, am jucat rolul principal într-un spectacol în anul I, în trupa profilor mei de păpuşi, cu ei pe scenă alături de mine, am apărut într-un reality-show, dintr-alea care sunt false şi am jucat într-o emisiune cu teatru forum. Am făcut figuraţie în reclame şi în filme, am jucat într-un scurt-metraj făcut de un amator, care a câştigat premiul cel mare la festival, am fost în festivaluri în Italia, Germania, Austria şi Polonia, am fost în deplasare, ca figurant, cu trupa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, în Chişinău, Timişoara şi Târgu Mureş, am băut, am fumat, am iubit şi am făcut sex pur şi simplu… ultimele nu neapărat ca o meserie.

Acum sunt redactor la ştiri la Studioul Regional Iaşi al Radio România Actualităţi – de fapt, de la serviciu vă scriu – iar, cel mai important lucru pe care îl fac în prezent este faptul că am înfiinţat o trupă de teatru IDIOT ! E o trupă de improvizaţie. Mi-ar lua încă jumătate de pagină să vă explic de ce am ales numele ăsta pentru trupă, pur şi simplu gândiţi-vă că e aproximativ acelaşi idiot ca în romanul lui Dostoievski. Plus un pic de rock-n-roll.

Gala HOP 2010 însemna pentru mine un bilet cu o singură călătorie spre lumea stelelor româneşti. Anul acesta e termometrul meu artistic. Să ştiu dacă am febră sau sunt doar frisoane. Ahhh! Ador metafora asta ! Acum am născocit-o.

Cred că asta ar fi cam tot ce am de spus. Nu ştiu unde mă văd peste cinci ani, dacă am abilităţi de lucru în echipă, cât despre culoarea mea preferată… mi-e foarte greu să aleg una singură.

Iaşi, 13 august 2011

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.