„Artiştii pentru artişti” sau oameni pentru oameni

Natura şi scopul unui text informativ îi cer autorului să livreze informaţiile fără a adăuga comentarii de natură personală de niciun fel. Uneori, acest scop este aproape imposibil de atins, mai ales în situaţiile în care subiectul atinge corzi sensibile.

Este cazul acum, când UNITER a anunţat continuare campaniei umanitare „Artiştii pentru artişti”, ce urmăreşte să strângă fonduri pentru a sprijini artişti şi oameni de teatru din ţară aflaţi, cel mai adesea din cauza vârstei înainte şi a bolilor, în situaţia de a fi ajutaţi financiar. Autorul unui text informativ trebuie să ofere informaţia fără a o comenta. Ceea ce nu este atât de simplu pe cât pare, mai ales când are în faţă o astfel de ştie şi nu trebuie să adauge nimic: că trăim într-o ţară anormală, în care actori bătrâni nu-şi permit să-şi plătească un tratament medical după ce au muncit o viaţă, iar spectatorii s-au bucurat de ei, că o astfel de iniţiativă umanitară este o soluţie cerută de o situaţie ce ne arată o ţară ca o junglă.

Autorul se va rezuma la a anunţa că, aflată la ediţia a zecea, Campania „Artiştii pentru artişti” organizată de UNITER cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului (27 martie) le propune iubitorilor de teatru să doneze dani cumpărând bilete la spectacolele care participă la acest program, iar fondul astfel rezultat va ajunge le beneficiari. Încasările din bilete vor intra în Fondul de Solidaritate Teatrală. 

Spectacolele participante la campanie sunt producţii ale mai multor teatre bucureştene, unele mai vechi, altele mai noi, unele după clasici, altele după contemporani de valoare sau cel puţin demni de atenţie, majoritatea pentru adulţi, câteva pentru copii. Moderna variaţiune scenică lui Felix Alexa pe tema „Livada de vişini” de A. P. Cehov, în care se întâlnesc fericit actori din mai multe generaţii şi din variate tipuri de interpretare, va deschide proiectul pe 22 martie, la Naţionalul bucureştean. Ea va fi urmată de o reprezentaţie a unui spectacol de succes despre lumea corporatistă în care trăim, o creaţie despre cruzime, absurd şi consolidarea unei ierarhii de valori ale inumanului. „Metoda” lui Jordi Galceran a fost montată la Teatrul Nottara de Theodor Cristian Popescu, iar încasările din reprezentaţia de pe 23 martie vor fi folosite în scopul umanitar anterior anunţat. Pledoaria indirectă pentru umanitate şi normalitate, aşa cum există ea netezist în textul dramaturgului spaniol, va fi, aşadar, însoţită de un gest care s-o ilustreze.

Celelalte spectacole incluse în program sunt: „Azilul amanţilor” de John Chapman şi Dave Freeman (23 martie, ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat), „Vocea umană” de Jean Cocteau (24 martie, ora 19.00, Teatrul Metropolis), „Cocoşelul neascultător” de Ion Lucian (25 martie, ora 11.00, Teatrul pentru Copii şi Tineret Excelsior), „Un lup, o capră şi trei iezi” după Ion Creangă (27 martie, ora 10.00, Teatrul „Ion Creangă”), „Acul cumetrei Gurton” (27 martie, ora 19.00, Teatrul Masca) sau „Meşteşugul vieţii” de Hanoch Levin (27 martie, ora 19.00, Teatrul Bulandra). Acesta din urmă, spectacol amar despre umbrele urâte ce erodează căsnicia, este o creaţie recentă a regizorului Felix Alexa şi aduce în faţa spectatorilor trei actori de forţă: Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru şi Dan Aştilean.

Lor li se adaugă „Frumoasa şi bestia” (27 martie, ora 10.00, Teatrul Ţăndărică), „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu (28 martie, ora 19.00, Teatrul Odeon), spectacol al unuia dintre puţinii clasici români care trec proba timpului pe scenă, şi „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare (29 martie, ora 19.00, Teatrul Mic).

Pe 17 iunie, Tudor Gheorghe, care nu este nici pe departe la prima acţiune de acest gen, va susţine un concert umanitar la Sala Radio. Nicu Alifantis, alt muzician român care activează de multă vreme în lumea teatrului, va dona pentru acest fond încasările dintr-unul din spectacolele pe care le va susţine în turneul aniversar  „Nicu Alifantis – 40 de ani de muzică de teatru”, care va avealoc în perioada septembrie – decembrie 2012.

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.