Așteptându-l pe Beckett în 9G la TNB

beckettProgramul 9G la TNB, dedicat tinerilor creatori, va avea în perioada următoare încă un spectacol. În zilele de 6 și 7 octombrie sunt programate primele reprezentații oficiale cu „Suntem ultimii 5“ de Samuel Beckett, în regia lui Dragoș Mușoiu.

Scenografia este semnată de Andreea Simona Negrilă.

Distribuția este alcătuită din Idris Clate, Ana Covalciuc, Șerban Gomoi, Sorina Ștefănescu și Vlad Udrescu.

Regizorul Dragoș Mușoiu propune un experiment vizual și actoricesc, pornind de la cinci texte scurte, aproape necunoscute, scrise de Samuel Beckett. Se respectă cu o exactitate aproape absurdă (pentru că își asumă lipsa de orice orientare comercială) indicațiile autorului, se adaugă 5 actori care funcționează cu minuțiozitatea acelor de ceasornic, se suprapune multă tehnică ajutător-iluzorie… și rezultă un spectacol îngrijorător de contemporan.

De ce îngrijorător? Pentru că este vorba despre existența noastră de zi cu zi, intersectată cu… teatrul absurdului, anunță organizatorii în comunicatul de presă. Punctele comune: lipsa de comunicare reală, robotizarea reacțiilor, frica de acțiune imediată, teama de iubire, plictisul fundamental, din nou robotizare… drumurile lui Sisif trăite de noi toți în timp real. Piesele scurte ale lui Beckett creează o lume suprarealistă, dar familiară în același timp, o lume în care controlul total este subminat, iar salvarea poate veni din cele mai neașteptate locuri.

„Suntem ultimii 5“ e dorește a fi un spectacol puternic despre condiția umană, despre acțiunile și gândurile noastre în încercarea de a exista, alături de ceilalți, în societate.

„Pentru ca spectatorul să aibă toată libertatea de a citi și interpreta după bunul plac și după posibilități ceea ce vede, a trebuit ca, noi, echipa de creație, să ne abținem de la orice formă de interpretare și să ne concentrăm pe a da expresie fidelă scriiturii lui Beckett”, a explicat regizorul Dragoș Mușoiu.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.