Atac cu acid sulfuric la Teatrul Balșoi din Moscova

Săptămână agitată pentru cea mai prestigioasă instituție de spectacol din Moscova, unde rivalitățile ating uneori cote alarmante. Potrivit presei internaționale, un incident violent, cu urmări grave, a dus la demararea unei anchete și la implicarea Poliției.

Cotidianul britanic The Guardian a anunțat că Nikolai Tsiskaridze, prim-balerin al ansamblului de balet de la Teatrul Balșoi, a fost interogat de ofițeri de poliție în calitate de martor la atacul violent comis miercurea trecută asupra lui Serghei Filin, director artistic al corpului de balet. Autoritățile au interogat și alți angajați ai teatrului, precum și rude și cunoștințe ale victimei, au anunțat agențiile de presă din Rusia.

Totul a pornit de la o agresiune săvârșită târziu în noapte, când un atacator mascat i-a aruncat acid sulfuric în față lui Serghei Filin, șocând și artiștii, și opinia publică. Filin a fost atacat în noaptea de 17 ianuarie, după săptămâni întregi în care ar fi primit telefoane de amenințare, pe care însă nu le-a denunțat la Poliție. Potrivit presei ruse, în urma atacului suferit a rămas cu arsuri de gradul trei pe față și pe gât. Până acum a suferit o intervenție chirurgicală pentru a-și salva fața și două operații la ochi. Momentan vede cu ochiul stâng, urmând ca specialiștii să hotărască dacă mai e nevoie de încă o intervenție pentru salvarea ochiului drept.

Victima, împreună cu conducerea instituției la care lucrează, a susținut ferm că este vorba despre un atac provocat de deciziile pe care le-a luat în calitatea sa de director artistic al baletului de la Balșoi.

Nikolai Tsiskaridze, prima persoană interogată de autorități, a fost contracandidatul lui Filin la postul de șef al corpului de balet la concursul din 2011, dar a pierdut. La interogatoriu le-a declarat polițiștilor că atacul de la care a pornit totul este o tragedie și o oroare. Figură importantă în celebra instituție de spectacol, Tsiskaridze este un artist combativ, cu o mulțime de adversari. A criticat acerb noua clădire a teatrului, inaugurată în 2011, susținând că arată ca un hotel turcesc și că fondurile cheltuite pentru realizarea ei reprezintă o sumă indecentă. Anul trecut conducerea ar fi încercat să-l concedieze, însă n-ar fi reușit, susțin surse neoficiale. Iar acum, spune Tsiskaridze, conducerea ar fi început o campanie menită să-i convingă pe balerini să semneze o scrisoare pentru demiterea lui ca profesor de balet.

Katerina Novikova, purtătoare de cuvânt a Teatrului Balșoi, a negat aceste informații, precizând că ancheta face progrese mari și că instituția este foarte interesată să descopere cât mai repede cu putință adevărul despre agresiunea comisă.  Cât despre Tsiskaridze, acesta a comentat recent că ritmul de  lucru a fost restabilit la normal în teatru și că toată lumea s-a săturat să tot vorbească despre același subiect. Între timp, anunță agențiile internaționale, conducerea instituției a numit-o pe Galina Stepanenko, fostă prim-balerină, director artistic al corpului de balet.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.