Ateliere pentru tinerii actori, la malul mării

O nouă ediție a Galei HOP se apropie de start. Între 4 și 7 septembrie, la Costinești, tinerii actori își vor disputa cel mai dorit trofeu. Însă, dincolo de programul concursului propriu-zis, care se desfăşoară timp de 4 zile şi care poate fi urmărit prin transmisia live, Gala HOP oferă un program intens de lucru tinerilor artişti, ce depăşeşte cadrul şi perioada competiţiei. Între 31 august – 7 septembrie concurenţii Galei HOP 2017 vor fi implicaţi în patru ateliere diferite.

Gala Tânărului Actor HOP îşi consolidează în acest fel direcţia de formare profesională a tinerilor artişti în buna tradiţie a şcolii româneşti de teatru, îmbinând metodele de antrenament actoricesc pentru studiul rolului cu cele ale mişcării corporale. HOP este, în egală măsură, o rampă de lansare a tinerilor artişti, dar şi şansa unor întâlniri profesionale consistente.

La Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, în perioada 31 august – 2 septembrie, va avea loc atelierul CEHOV / ÉTUDE, coordonat de Veniamin Filshtinski, profesor de arta actorului la Institutul de Artă Teatrală din Sankt Petersburg, directorul Senatului profesorilor de teatru din cadrul Uniunii Teatrale din Rusia, director artistic al Teatrului Étude din Sankt Petersburg şi autorul lucrării „Pedagogia deschisă”.

Specialist în metoda acţiunilor fizice a lui Stanislavski, profesor invitat la şcolile de teatru din Polonia, România, USA sau Spania, Veniamin Filshtinski consideră étude-ul ca fiind un procedeu eficient şi creativ de asimilare a sistemului stanislavskian. În egală măsură – principiu pedagogic, dar şi tehnică de antrenament actoricesc –  étude face trecerea între exerciţiile de improvizaţie şi studiul rolului.

Şi în acest an proba obligatorie pentru toţi concurenţii de la HOP este scena în doi –  Étude, la alegere, pe următoarele fragmente din opera cehoviană:

  1. Treplev – Arkadina, Pescăruşul, actul III
  2. Voiniţki – Astrov, Unchiul Vania, actul IV
  3. Sonia – Elena, Unchiul Vania, actul II

Mai mult, tinerii artişti au şansa de a-şi pregăti propriul étude cu profesorul Veniamin Filshtinski, cel care susţine acest tip de antrenament şi pe care îl practică atât cu studenţii, cât şi cu actorii şi regizorii profesionişti. Regizorul Yuri Kordonsky este unul dintre elevii profesorului Filshtinsky.

La Costineşti, în perioada 4-7 septembrie va avea loc atelierul susţinut de regizorul Alexandru Dabija cu tema „Entuziasmul facil în piesele de teatru ale lui Cehov”. Personalitate creatoare inconfundabilă, o prezenţă ce dinamizează scenele teatrelor din ţară, regizorul şi actorul Alexandru Dabija conduce pentru prima dată un atelier la Gala HOP. Şi-a dorit mai demult să participe şi iată că tinerii artişti ai acestei ediţii au şansa unei întâlniri unice în care regizorul îi poartă către Cehov cu câteva întrebări: Pot actorii modeşti să joace personajele modeste? Poate fi exaltarea mediocră? Este juvenilitatea o condiţie a personajelor tinere?

La celălalt pol, se situează atelierul PEM – The Perdekamp Emotional Method, care are loc la Costineşti, în perioada 4-7 septembrie.

Conceput, iniţiat şi dezvoltat de regizorul şi scriitorul german Stephan Perdekamp, PEM este o metodă de acţiune inovativă bazată pe procesele biologice ce oferă actorilor acces la emoţiile autentice, fără să recurgă la experienţa personală şi memoria afectivă. PEM este o cale de a înţelege că profunda condiţie umană depăşeşte orice experienţă personală, or, acest lucru le permite actorilor o mai mare expresivitate şi flexibilitate în crearea emoţiilor. Atelierul va fi susţinut de Stephan Perdekamp şi de Sarah Victoria – Head of the PEM – International Office PEM Master Instructor Developer of PEM Body Work.

Şi tot la Costineşti are loc şi workshop-ul Kineto, coordonat de Andrei Flaviu Fălcuşan, absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, specializarea Kinetoterapie şi Motricitate Specială. Dimineaţa, la malul mării, tinerii îşi vor face antrenamentul zilnic.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.