Avignon 2017: a fi african, a fi femeie, a lupta

În mai puțin de două luni, Orașul Papilor va găzdui a 71-a ediție a festivalului de teatru atât de important în arta contemporană, așteptat de la an la an, urmărit, dorit, disputat, agitat, magnet pentru agitatori.

În 2016, sub semnul insecurității, de fapt la unison cu neliniștitul „corp social” ales ca temă de Olivier Py, directorul artistic al evenimentului, festivalul a avut o ediție care privește spre politică. În seara de 14 iulie, chiar în timp ce Comedia Franceză juca în Curtea Papilor, spectatorii și artiștii aflau că la Nisa tocmai a avut loc un sângeros atac terorist.

„Corpul social” va rămâne în prim-plan și la ediția din 2017. Câteva secvențe din această entitate abstractă, misterioasă, greu sau chiar imposibil de descifrat vor face obiectul numeroaselor evenimente incluse în programul anunțat cu ceva vreme în urmă. „Spectatorul angajat”, acela care îi preocupă și pe organizatori, și pe artiștii invitați, este invitat să-și exerseze spiritul de observație, spiritul reflexiv, toleranța și credințele personale, să se privească pe sine și pe celălalt. „Spectatorul este o ființă angajată, deschisă, privind spre necunoscut, răbdătoare, nu-i dictează artei ce să facă, nu-i sugerează ce e frumos, ci ascultă în artă de agitația emoțional vitală”, scrie Olivier Py în editorialul care se constituie într-un statement pentru Avignon 2017. „Dacă e turbulent este în numele fraternității, dacă e excesiv este în numele libertății, dacă e exigent este în numele egalității. Da, implicațiile democrației sunt atât de mari, că nu-i lasă în pace pe cei care vând viitoruri formatate, pe agitatorii de conflicte imaginare, pe pesimiștii cinici și pe prădători. Asemenea norilor, norilor minunați, nu facem decât să trecem și să ne întâlnim prin speranța într-un adevăr mai mare.”

Arta africană fascinează din nou

Adevărul acesta mai mare se poate întrezări, în contextul actual, și cu ajutorul unei incursiuni în teritorii ce ne rămân încă necunoscute. Africa, femeia și lupta pentru toate drepturile sunt „umbrelele” alese de organizatori pentru ediția din 2017 și ele vor adăposti zeci de spectacole, lecturi, ateliere și conferințe pe toată durata festivalului, programat anul acesta între 6 și 30 iulie și cuprinzând o secțiune OFF în care se vor juca peste o mie de spectacole.

Din Rwanda, Congo, Tunisia, Mali, Africa de Sud, Burkina Faso, Haiti etc. vor veni actori, regizori, dansatori, coregrafi și muzicieni. Miturile și poveștile se vor auzi și se vor vedea repovestite unui spectator captiv neliniștii sociale, îngrijorat de declinul Europei și de permanența Răului în Africa. Șapte spectacole semnate de artiști africani „care inventează forme interdisciplinare” au fost incluse printre cele 34 de producții din programul oficial. Sunt artiști care combină, a explicat directorul festivalului, lupta politică și lupta artistică, moștenirea culturală africană și voința unei Africi care privește spre viitor.

Așadar, de urmărit La femme noire de Angélique Kidjo, pe texte de Léoplod Sédar Senghor, interpretate de  Isaach de Bankolé, Manu Dibango, sau spectacolele de dans create de Nadia Beugré et Nina Kipré (Abidjan), Kettly Noël (Port-au-Prince, Bamako), Seydou Boro et Salia Sanou (Ouagadougou).

De la Antigona la Taubira

Teatrul de marionete indonezian este filtrul prin care a văzut străvechea „Antigona” un artist din Japonia de azi și a ales să o pună în scenă, dacă se poate spune așa, pe apă. Satoshi Miyagi vine la Avignon cu acest spectacol eclectic care se va juca din 6 până în 12 iulie, când Curtea de Onoare va fi, potrivit organizatorilor, „înecată”.

Pe lângă această ipostază clasică a feminității, privită acum cu alți ochi, artiștii/ artistele invitate vor aborda și alte figuri necesare artei de azi. Juliette Binoche, de exemplu, va veni la Avignon cu „Barbara”, un spectacol în care citește din autobiografia cântăreței și pianistei Alexandre Tharau.

Cunoscuta regizoare britanică Katie Mitchell, angajată în cauza feministă, va aduce Les Bonnes/ Cameristele de Jean Genet, spectacol recomandat călduros de organizatori și unul dintre cele mai așteptate din festival anul acesta. Iar Christiane Taubira, fost ministru al Justiției, va colabora încă o dată, în urma succesului de anul trecut, cu trupa lui Thomas Jolly. Paisprezece ore de „lecții de democrație”, pornind de la marile lupte pentru drepturile omului, au fost incluse în program în perioada 8-23 iulie, iar accesul spectatorilor este gratuit.

Dincolo de a fi african și dincolo de a fi femeie, rămâne mereu a lupta. A lupta în fel și chip, cu forțe concrete și abstracte, în varii timpuri și spații. A lupta ca Hamlet, un personaj pe care spectatorii îl vor putea revedea în varianta propusă de Olivier Py și condamnații din închisoarea de la Pontet, a lupta ca Molière, geniul devenit personaj în biografia scrisă de Mihail Bulgakov, a lupta ca Israel Galvan când dansează flamenco. Negație și abia după aceea afirmație, aceste forme de luptă pe care festivalul vrea să le arate spectatorilor în iulie 2017 merită toată atenția.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.