Avignon 2019: Serebrennikov, „odisei” și „liniște în sală”

Un spectacol montat de Kirill Serebrennikov, regizorul rus arestat la domiciliu din 2017 și judecat pentru delapidare de fonduri la Centrul Gogol pe care l-a condus la Moscova, va fi în centrul atenției la ediția de anul acesta a celebrului festival de teatru din Orașul Papilor, a anunțat Olivier Py, directorul evenimentului, adăugând: „Nu știm cum se va face, dar spectacolul va fi în program”.

„Eu continui să sper că anul acesta Kirill va veni la Avignon”, a spus Py, precizând că regizorul rus continuă lucrul prin Skype la spectacolul pregătit special pentru festival.

Informația a fost furnizată pe 28 martie, la o zi după Ziua Internațională a Teatrului, când la Paris au fost date publicității primele informații despre direcția și programul ediției din 2019, care va avea loc, ca în fiecare an, în luna iulie, dar va fi mai scurtă cu două zile decât cea din 2018. După ce s-a solidarizat cu artistul rus și în 2018 prin manifestări de natură simbolică și luări de poziție, Avignonul și-a propus ca, în 2019, cât mai mulți spectatori să poată vedea în acest spațiu dedicat înainte de toate libertății spectacolul lui Serebrennikov, „Outside”, despre fotograful chinez Ren Hang, cenzurat pentru opera lui îndrăzneață, și care s-a sinucis în 2017, la 29 de ani, în semn de protest, anunță publicația franceză „Le Point”.

La drum, pe drum, pe drumuri

„Firul roșu al ediției din 2019 va fi Odiseea, atât în sens strict, cât și în sensul odiseilor contemporane, al refugiaților dintr-o parte în alta”, a declarat Olivier Py, citat de AFP, precizând că intenția sa este, ca și până acum, „să lege poeticul de politic”. Cele 280 de reprezentații care se vor desfășura la Avignon anul acesta, între 4 și 23 iulie, urmează direcția deschisă de Olivier în urmă cu câțiva ani, selecția rămânând fidelă, pe de o parte, intenției de a pune în prim-plan creatoarele și de a reflecta fenomenele cele mai puternice din arta prezentului, dar și de a prezenta opere recente ale creatorilor discriminați în general.

Exilul, imigrația, imigranții și tragediile lor, călătoria și mișcarea conturează zona tematică aleasă pentru 2019 și frumos intitulată „Odisei”, ea incluzând, desigur, și (re)construcția Europei. „E simplu: nu ne construim decât dialogând cu străinii”, a reamintit Py într-un interviu pentru RFI. În momentul de față, Europa nu este pe drumul cel bun, așa că în Orașul Papilor festivalul se va deschide, ca un semnal de alarmă sau doar ca o reflecție îngrijorătoare, cu spectacolul „Architecture”, în regia lui Pascal Rambert.

„Iată ambiția imensă pentru Festivalul de la Avignon”, scrie Olivier Py în editorialul în care își argumentează alegerea, pe care îl puteți citi pe prima pagină a site-ului festivalului. „Suntem nerăbdători să avem o societate mai dreaptă, o relație mai sănătoasă cu lumea, o distribuire mai corectă a dreptului la liberă exprimare, iar această nerăbdare nu e decât forma cea mai nobilă a unei dorințe politice. Și pentru a realiza trebuie să dezarmăm singurătăți. În această aventură nu există nicio ierarhie, fiecare dintre noi răspunde pentru el însuși și pentru conștiința lui. Vă mulțumesc fiecăruia și tuturor că faceți din teatru o artă a viitorului”.

„A face liniște este și un fel de a fi împreună”

Apropo de prezent și viitor, de „o relație mai sănătoasă cu lumea”, directorul festivalului a semnalat elegant, încă de la începutul campaniei de comunicare și de promovare a marelui eveniment, și un aspect de comportament al publicului care nu ocolește Orașul Papilor. Făcând apel în același argument la „liniștea din sală”, a dezvoltat subiectul în prima sa intervenție publică de după anunțarea programului, interviul pentru AFP: „Paradoxul e că această liniște din sală este momentul în care ea, sala, începe să vorbească, să rememoreze paginile identității ei colective. Este un moment extraordinar de legătură. Or, eu cred că uneori în lumea contemporană,  hiperdominată de media și hiperconectată, e prea multă vociferare, se țipă prea mult, se polemizează prea mult. Iar a face liniște este și un fel de a fi împreună”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.