„Breaking the Waves”, din nou pe scena de la Sibiu

breaking-the-waves-290510-d-spiteru-0011Vineri, 10 ianuarie, ora 19:00, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu va avea loc relansarea spectacolului „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess”, în regia lui Radu Alexandru Nica.

Montarea a fost nominalizată la Gala Premiilor UNITER în 2010, pentru categoriile cel mai bun spectacol al anului şi cea mai bună actriţă într-un rol principal (Ofelia Popii pentru personajul Bess). Spectacolul a avut premiera pe data de 18 septembrie 2009 şi va fi reluat după mai bine de doi ani, într-o nouă distribuţie ce îi aduce pe scenă pe actorii Ofelia Popii, Diana Fufezan, Dana Taloş, Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Liviu Vlad, Nicu Mihoc, Adrian Matioc, Dan Glasu, Cristian Stanca şi Ioan Paraschiv. Din echipa artistică a proiectului fac parte Dragoş Buhagiar (scenografie şi light design), Vlaicu Golcea (muzica şi sound design), Daniel Gontz (video) şi Sanda Anastasof (adaptare scenică).

Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess e unul din cele mai dragi spectacole în care joc, alături de Faust,

Lulu şi Felii. Întâlnirea cu acest personaj (n.n. Bess) a fost cu adevărat o binecuvântare; m-a făcut să meditez profund la ce înseamnă iubirea, cu multiplele ei dimensiuni, iubirea pentru oameni, dar mai ales iubirea pentru Dumnezeu, de asemenea ce înseamnă credinţa în iubirea divină, ce înseamnă sacrificiul şi dăruirea de sine şi cum te schimbi atunci când iubeşti cu adevărat pe cineva. Este o mare bucurie să pot juca din nou acest personaj superb!”, declară Ofelia Popii.

„Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” este o adaptare după scenariul de film cu acelaşi titlu al regizorului Lars von Trier, unul dintre cei mai importanți cineaşti ai momentului, al cărui portofoliu include producţii ca „Dogville” (2000), „Melancholia” (2011) şi „Nymphomaniac: volume I” (2013).

„Sunt oameni care au noroc toată viaţa şi sunt oameni al căror noroc e practic cauza unui ghinion şi mai mare. Culmea e că aceştia din urmă sunt, în genere, cei mai buni, cei mai morali dintre noi. Ai spune că Cerul trimite cu regularitate în lume mici Mesia nevinovaţi, care să ia asupra lor păcatele întregii lumi. Bess este un astfel de mic Mesia: o femeie simplă într-o lume rece, inflexibilă, patriarhală. Iubeşte necondiţionat, se sacrifică necondiţionat, iar în schimb este pedepsită. Care e dreptatea divină? În ce moduri absconse are ea loc? Ce se întâmplă cu toată această iubire risipită fără limită, tuturor celor din jur? Poate fi tot răul din lume contracarat prin dragostea aproape absurdă, dar nemăsurată a unui om simplu? Iată întrebări care azi, ca şi în vremuri mai puţin bezmetice, ne bântuiesc minţile amorţite de tot soiul de amoralităţi comode şi răspunsuri prefabricate”, a declarat regizorul la reluarea repetiţiilor.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.