Bucharest Film Awards – un festival de film independent „altfel”

Cu puțin timp înainte ca România să fie cuprinsă de valul protestelor, povestea unui festival de film a prins contur la Unteatru și la Simbio. Între 27 și 29 ianuarie a avut loc ediția pilot a festivalului Bucharest Film Awards. Cele două spații-gazdă au devenit pentru câteva zile punctul de întâlnire al publicului larg cu profesioniști și amatori din domeniul cinematografiei. Dacă oricum frigul este învins detașat de atmosfera boemă a localurilor, atunci de ce să nu adăugăm, pe lângă o bere sau un pahar de vin, și un film bun, în compania celor mai dragi prieteni?! Până la urmă, căutăm cu toții dimensiunea de entertainment a culturii…

Sub motto-ul „For films in charge of change”, Bucharest Film Awards își propune să creeze contextul favorabil unor evenimente dedicate cinefililor și iubitorilor de artă în genere. Gândit sub forma unei competiții internaționale de film independent, festivalul a prezentat cele mai bune 45 de producții, selecționate de un juriu compus din cinci cineaști din Marea Britanie, Estonia, Italia, Mexic și România, din peste 500 de proiecte înscrise.

Deși aflat la prima ediție, tânărul eveniment a atras atenția curioșilor de toate vârstele. Timp de trei zile, ambele localuri au prilejuit contactul celor prezenți cu noi forme de abordare a cinematografiei. Filmele care au rulat au ieșit din tiparele obișnuite și au făcut accesibile tuturor perspectivele inedite ale regizorilor profesioniști și nu numai. Diversitatea categoriilor a făcut extrem de dificilă alegerea spectatorilor, care au putut opta pentru lung metraje și scurt metraje de ficțiune, documentare, filme experimentale, student films, drame, sci-fi, thriller, comedie, romance, music videos și web shorts. Majoritatea acestora fiind filme păstrate în medii cu circuit închis, festivalul facilitează accesul unui număr cât mai mare de doritori.

Pe parcursul maratonului, pe lângă short films, au fost proiectate trei filme de lung metraj, alese de pe întreg mapamondul: „Road Duster” (Olanda), „Behind Some Dark Cloud” (SUA) și „Rebellious Girl” (Maroc). În plus, evenimentul a beneficiat și de o serie de proiecții speciale în parteneriat cu Bucharest ShortCut Cinefest și Feel The Reel – International Film Festival din Glasgow, United Kingdom

Dacă zona cinematografică comercială și-a câștigat publicul său, Bucharest Film Awards „schimbă canalul” și propune spre vizionare alte tipuri de filme. Devenind un mediu propice de exprimare a creativității, expresivității și inovației, festivalul îi provoacă pe cei interesați să fie martori ale unor pelicule altfel, tocmai pentru că se caută în permanență ineditul și nonconformismul, mai ales în arta cinematografică.

În urma acestor experiențe, au avut loc workshopuri de dezbatere pe diferite teme, pentru tratarea unor subiecte de interes actual sau pentru aprofundarea mecanismelor de realizare a producțiilor. Astfel, sâmbătă, 28 ianuarie, scenaristul și producătorul Tudor Voican a susținut un atelier de scenaristică. În cadrul acestuia, s-a pus accentul pe nevoia formării unor specialiști în domeniu, care să conceapă scenarii echilibrate pentru viitoarele filme românești. În ultima zi de festival, duminică, 29 ianuarie, echipa de producție de muzică de film din România, ScoreKraft, a împărtășit celor din sală câteva secrete și inside-uri despre activitatea sa, dar și despre procedeele de producere a muzicii de film – un job prea puțin cunoscut și exploatat la noi în țară, dar esențial în realizarea oricărui proiect cinematografic. Totul finalizat cu o demonstrație practică.

Bucharest Film Awards este o promisiune. Fiind conștienți de potențialul artistic pe care îl au artiștii români, atât în ceea ce privește arta teatrală, cât și arta cinematografică, apariția unor astfel de evenimente culturale nu poate decât să încurajeze industria din țara noastră să prospere. O conexiune permanentă la activitatea artistică din întreaga lume permite un dialog și un schimb de informații și tehnici cu profesioniști din sfera producției de film. Acest festival oferă publicului larg o incursiune prin lumea din fața și din spatele ecranelor a peliculelor independente, în formele sale experimentale. Aflat, mai nou, la confluența dintre teatru și film, Unteatru a susținut promovarea evenimentului alături de Simbio, demonstrând că o simbioză a artelor este (încă) posibilă. Cu o desfășurare bianuală a festivalului, urmează partea a doua în vară. Hai la BFA!

Fotocredit Ionuț Rusu

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.