„Când timpul nu se mișcă” are premiera la Odeon

timpulPe 14 și 15 ianuarie, la ora 19.30, va avea loc la Sala Studio a Teatrului Odeon din București premiera spectacolului „Când timpul nu se mișcă” de Donald Margulies, în regia lui Vladimir Anton, care semnează și traducerea piesei.

Distribuția este alcătuită din Alina Berzunțeanu, Marius Stănescu, Adrian Titieni și Ioana Anastasia Anton. Scenografia este creația luiTudor Prodan.

Piesa îi are protagonişti pe Sarah, fotoreporter, care se întoarce rănită din Irak, unde realiza un material despre război şi prietenul ei, James, reporter, copleşit de vină, pentru că a lăsat-o singură acolo. Ei primesc vizita prietenului lor Richard, editor-foto, care le-o prezintă pe noua lui prietenă, Mandy, mult mai tânără decât el. Acţiunea se concentrează pe relaţia dintre cei doi şi pe perspectivele ca Sarah şi James să ducă un stil de viaţă mai convenţional.

Regizorul Vladimir Anton a comentat astfel despre piesă: „Piesa lui Marguilies nu oferă răspunsuri-soluții, din contră potențează întrebările. În lumea noastră îndopată cu imagini-drog de tip reality-show, în care un block-buster sau un război real au puterea mediatică de a livra oamenilor doze concurențiale de adrenalină, care ar mai putea fi misiunea jurnaliștilor plecați în multiplele zone de conflict? Strict aceea de a informa (inevitabil parțial) asupra desfășurării evenimentelor, obligatoriu în regim de „breaking news”? De a facilita cunoașterea (inevitabil superficială) a posibilelor cauze ale violențelor și atrocităților ce vor deveni la un moment dat „istorice”? Sau, poate, rolul lor ar fi mai degrabă de a comunica, prin cuvânt și imagine, povestea unor oameni obișnuiți, unor oameni asemenea nouă, din destinele cărora se compune Istoria?”

Donald Margulies, născut în 1954, este un apreciat dramaturg american şi profesor de engleză şi studii teatrale la Universitatea Yale, laureat al Premiului Pulitzer. Piesele sale cele mai cunoscute sunt The Country House (2014), Time Stands Still (Când timpul nu se mişcă) (2009) şi Brooklyn Boy (2004). Sight Unseen şi Collected Stories au fost finaliste pentru Premiul Pulitzer pentru Teatru, în 1992 şi respectiv 1997. Dinner with Friends (Cină cu prieteni) a fost distinsă cu Premiul Pulitzer în 2000.

Piesa „Când timpul nu se mişcă” a avut premiera în 2009 la Los Angeles, şi în 2010 pe Broadway.
Producţia de la Teatrul Odeon este un proiect câștigător al concursului Tineri regizori –Texte contemporane, ediţia a treia.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.