„Când timpul nu se mișcă” la Teatrul Odeon

foto spectacolSpectacolul „Când timpul nu se mișcă” de Donald Margulies va avea premiera la Teatrul Odeon din București, la acest sfârșit de decembrie. Primele reprezentaţii sunt programate pe 12, 17 şi 19 decembrie, de la ora 19.30 la Sala Studio. Regia este semnată de Vladimir Anton, iar din distribuție fac parte Alina Berzunțeanu, Marius Stănescu, Adrian Titieni, Ioana Anastasia Anton. Scenografia îi aparține lui Tudor Prodan. Producţia este rezultatul unui proiect câștigător al concursului „Tineri regizori – Texte contemporane”, ediţia a treia, organizat de Teatrul Odeon.

Povestea din piesa lui Donald Margulies îi are ca protagonişti pe Sarah, foto-reporter, care se întoarce rănită din Irak, unde realiza un material despre război şi pe prietenul ei, James, reporter, copleşit de vină, pentru că a lăsat-o singură acolo. Ei primesc vizita prietenului lor Richard, editor-foto, care le-o prezintă pe noua lui prietenă, Mandy, mult mai tânără decât el. Acţiunea se concentrează asupra relaţiei dintre cei doi şi asupra perspectivelor ca Sarah şi James să ducă un stil de viaţă mai convenţional.

„Piesa lui Marguilies nu oferă răspunsuri-soluții, din contră potențează întrebările. În lumea noastră îndopată cu imagini-drog de tip reality-show, în care un block-buster sau un război real au puterea mediatică de a livra oamenilor doze concurențiale de adrenalină, care ar mai putea fi misiunea jurnaliștilor plecați în multiplele zone de conflict?”, comentează regizorul Vladimir Anton. „Strict aceea de a informa (inevitabil parțial) asupra desfășurării evenimentelor, obligatoriu în regim de „breaking news”? De a facilita cunoașterea (inevitabil superficială) a posibilelor cauze ale violențelor și atrocităților ce vor deveni la un moment dat „istorice”? Sau, poate, rolul lor ar fi mai degrabă de a comunica, prin cuvânt și imagine, povestea unor oameni obișnuiți, unor oameni asemenea nouă, din destinele cărora se compune Istoria?” mai spune el.

„Sarcina unui dramaturg e să emoționeze, să aducă în fața oamenilor adevăruri despre lumea în care trăiesc și despre ei înșiși, adevăruri asupra cărora poate că nu au stat să reflecteze până atunci. Dar piesele mele nu sunt despre idei, ci despre oameni. Când timpul nu se mișcă nu este o piesă politică, ci în primul rând o poveste de dragoste. Se referă la alegerile și la compromisurile pe care le facem cu toții – în dragoste, în muncă, în război. Disputele etice ating toate aspectele vieții”, a declarat dramaturgul.

Donald Margulies, născut în 1954, este un apreciat dramaturg american şi profesor de engleză şi studii teatrale la Universitatea Yale, laureat al Premiului Pulitzer, pentru piesa „Dinner with Friends” (Cină cu prieteni) a fost distinsă cu Premiul Pulitzer în 2000. „Când timpul nu se mişcă” a avut premiera în 2009 la Los Angeles, şi în 2010 pe Broadway.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.