Carmencita Brojboiu primește premiul „Vlad Mugur”

cries_whispers_bergman_serban_bi-3563Scenografa Carmencita Brojboiu primește în acest an cunoscutul premiu „Vlad Mugur” acordat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca, urmând ca marți seara, pe 16 decembrie, după spectacolul „Brad de Crăciun la familia Ivanov” de A.I. Vvedenski, în regia lui András Urbán să aibă loc o discuție cu publicul.

După întâlnirile cu Silviu Purcărete, Vasile Șirli, Andrei Șerban și Robert Woodruff, la cea de a patra ediţie a întâlnirilor invitatul discuţiei va fi Carmencita Brojboiu, scenografa care din 2006 face parte din echipa Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Printre cele mai recente spectacole pentru care a realizat scenografia se numără „Caravaggio Terminal”, un proiect de András Visky și Robert Woodruff, regia Robert Woodruf, „Trilogia Aureliu Manea”, regia Gábor Tompa, „Hedda Gabler” în regia lui Andrei Șerban. Pentru scenografia spectacolului „Unchiul Vania”, în regia lui Andrei Șerban a avut o nominalizare la Premiul Masca de Aur (Rusia): Pentru cea mai bună scenografie în stagiunea 2009/2010, iar pentru spectacolul „Trei surori” în regia lui Tompa Gabor a obținut în 2011 premiul UNITER.

„Nimeni nu confruntă cutia neagră a scenei goale cu sufletul atât de deschis ca cel al Carmencitei Brojboiu, pentru care decorurile şi costumele spectacolelor reprezintă scenografie în sensul cel mai profund al cuvântului, adică: scriere scenică”, scrie András Visky despre Carmencita Brojboiu. „Cum altfel ar putea să ajungă la forme atât de pure, ca în cazul covorului din Vinerea lungă, un covor ce evocă pielea umană, acoperită cu un scris necunoscut? De asemenea, cine ar putea uita scenografia spectacolului Leonce şi Lena, care învie spaţiul amneziei radicale cu ajutorul luminii: tot ce a fost vreodată atins de mâna omului, poartă o istorie ascunsă, pregătită să ni se dezvăluie, odată introdusă în soluţia de developare a poeziei. A lucra împreună cu Carmencita este într-adevăr o experienţă nesubstituibilă a căutării comune: ea este o parteneră loială care te însoţeşte până la găsirea ultimului detaliu, pentru că un spectacol teatral nu poate fi important decât ca o unitatea comună, nu numai a creatorilor, ci şi a spectatorilor care întregesc reprezentaţia”, mai spune el.

Gazda discuției de mâine, de la Cluj, va fi András Visky, directorul artistic al Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.