„Carnavalul” unui început de Revoluție sau Victor Ioan Frunză în decembrie 1989

foto iasii in carnaval 3În această seară, de la ora 19.50, la TVR2, va fi difuzat spectacolul „Iașii în carnaval” de Vasile Alecsandri, sub direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, din Arhiva de a Aur Televiziunii Române.

Spectacolul realizat la Teatrul Național din Cluj de către Victor Ioan Frunză după „Iașii în carnaval”, a avut premiera pe 1 decembrie 1989 „și s-a constituit într-un fel de preambul al evenimentelor Revoluției Române. Subiectul piesei, ca și montarea, l-au determinat pe reprezentantul cenzurii comuniste să fugă din sala de spectacol. Deşi spectacolul a fost interzis, înregistrarea, care surprinde întreaga atmosferă a serii teatrale, atât pe scenă cât şi în sală, a fost difuzată de către Televiziunea Română Liberă după Revoluția din decembrie”, se arată într-un comunicat al TVR.

„Am avut un vis care m-a încrețit din talpă pân-în creștet […] O revoluție! Un complot înfricoșat!”, iată una dintre replicile care în iarna lui 1989 sunau altfel…

Din distribuție fac parte Melania Ursu, Miriam Cuibus, Lucia Wanda Toma, Bucur Stan, Ion Marian, Marius Bodochi, Octavian Lăluț, Petre Băcioiu, Călin Nemeș.

Teatru TV – Iașii în carnaval – de Vasile Alecsandri

Spectacol preluat de la Teatrul Național din Cluj

Premiul UNITER pentru regie și scenografie – 1989

Distribuția: Melania Ursu, Miriam Cuibus, Lucia Wanda Toma, Bucur Stan, Ion Marian, Marius Bodochi, Octavian Lăluț, Petre Băcioiu, Călin Nemeș.

Regia TV: Constantin Dicu

Muzica: Călin Apostol

Decoruri și costume: Adriana Grand

Redactor: Lucia Hossu Longin

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.