„Cartea ucenicului vrăjitor“, pledoarie pentru vis

V-aţi gândit vreodată să preparaţi jeleuri din petale de violetă sau păpădie, gogoşi cu flori, brioşe cu troscot sau rulouri cu lalele? Ca să vă aprind imaginaţia şi să vă stârnesc papilele gustative vă dau repejor reţeta pentru roluri cu lalele: „Îndepărtaţi staminele şi pistilurile lalelelor, păstrând floarea intactă! (Lalelele albe, roz sau de culoarea piersicii cu cele mai bune arome, dar cele roşii sunt mult mai spectaculoase.) Aşezaţi cupa de lalea pe un strat de lăptuci şi umpleţi-o cu salată de ton sau de ouă! Puteţi, de asemenea, să rupeţi petalele de lalele şi să le aşezaţi în cerc pe un platou, apoi să le urnaţi cu salată de ton sau de ouă. Rulourile se servesc cu mâna“. Dar să vă ghiciţi viitorul într-o păpădie v-a trecut prin cap? Sau să goliţi ouăle de conţinut păstrându-le întregi? Sau să vă faceţi un scut de lumină? Ştiţi cumva cine este Broasca din Loveland sau Diavolul din Jersey ori unde, când şi cum s-a petrecut războiul declanşat de nişte porci?

Fireşte că nu, dacă sunteţi înzestraţi cu o imaginaţie cuminte ori cuminţită şi dacă aveţi o curiozitate îmblânzită de grijile şi gândurile vârstei adulte. Însă, dacă nu sunteţi iremediabil pierduţi, adică dacă aţi lăsat acea fiinţă delicată dinlăuntrul nostru care se numeşte „copil“ să supravieţuiască, sigur o să vă aprindeţi încercând să răspundeţi la aceste întrebări şi, probabil, enervându-vă că nu reuşiţi. Dacă tocmai aţi fost la vreun spectacol de la Festivalul Internaţional de Teatru de Animaţie de la Teatrul Ţăndărică, poate că aveţi gânduri bune despre curiozitate, inocenţă şi plăcerea de a decoperi. Ele sunt, toate, ale copilului, care trăieşte înconjurat de miracole, până când, cu vârsta, ele devin banalităţi, obiecte şi fapte fireşti, la care nu prea te mai gândeşti.

Până atunci însă, în librării mai găsiţi o carte despre toate acestea şi multe altele în plus. O carte care s-a putea să-i placă la nebunie şi bunicului cu spirit practic, şi mamei mereu bosumflate, captivă în bucătărie, şi tatălui prizonier la birou pe termen nedeterminat. „Cartea ucenicului vrăjitor“ de Oberon Zell-Ravenheart, publicată la Editura Nemira, numai bună de citit printre poveştile la care îndeamnă iarna, până acum fără strop de zăpadă, poate fi o completare surprinzătoare la un spectacol de teatru, fie el pentru cei mari sau pentru cei mici. Teatrul este magie, spune Peter Brook, dar o magie surclasată de viaţa însăşi. Mergeţi la teatru şi la film, citiţi şi veţi avea şansa de a vedea, de a simţi că lumea este la îndemână, dar, în acelaşi timp, atât de ireală.

Impresiile acestea vin în urma unei relecturi, în cazul unei cărţi pentru copii şi adolescenţi, o carte trăsnită, în care ştiinţa se combină fericit cu ficţiunea ca să-i arate cititorului câte-n lună şi în stele. Asta, numai dacă cititorul face pactul cu ficţiunea, cum ar spune Umberto Eco, sau dacă îi acordă prezumpţia de nevinovăţie, cum ar spune ziaristul de azi, obsedat de vinovăţii şi vinovaţi. Nimic despre aşa ceva în „Cartea ucenicului vrăjitor“, doar pagini înţesate cu informaţii, poveşti, invitaţii, exerciţii, jocuri. N-ai cum să te plictiseşti cu ele o iarnă întreagă, dacă eşti dispus să te joci puţin. Mai întâi, poate foloseşti instrucţiunile şi-ţi construieşti o baghetă magică. Apoi, poate citeşti despre Arhimede, inventatorul, adică vrăjitorul, despre ornitopterul lui Leonardo da Vinci, despre istoria numărului 13 sau despre tipuri de balauri, despre Atlantida şi Omul-Verde. După ce faci o pauză de câteva zile, vine vacanţa şi ai timp, cât de puţin, să faci încercări năstruşnice… Poate, încetul cu încetul, îţi dai seama că nu trăieşti într-o lume iremediabil ostilă, cum crezi când te faci mare. Până atunci, joacă şi descoperă cum să îngrijeşti animale sălbatice, cum să creezi un cadran solar ori să construieşti o piramidă etc. Şi poate descoperi şi cum să-l aştepţi cum se cuvine pe Moş Crăciun. De crezi în el, vine sigur.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.