Chipuri de regizori, la Festivalul „Toma Caragiu”

Afis FESTIVALCea de-a V-a ediție a Festivalului de Teatru „Toma Caragiu” va avea loc între 12 şi 17 mai, la Ploiești, perioadă în care nume importante ale teatrului actual, printre care Victor Ioan Frunză, Cristi Juncu, Răzvan Mazilu.

După ce anul trecut şi-a conturat noua identitate – ca spaţiu de reflecţie asupra noilor poetici şi practici regizorale –, Festivalul de Teatru Toma Caragiu face un pas în direcţia anticipată de programul-pilot „Noul val – chip de regizor”, prezentând la apropiata ediţie mai multe spectacole ale profesioniştilor afirmaţi în ultimele stagiuni. Sânziana Stoican, Mariana Cămărăşan, Andreea şi Andrei Grosu, Horia Suru şi Dragoş Alexandru Muşoiu se regăsesc, astfel, pe afiş alături de regizori, precum Victor Ioan Frunză, Cristi Juncu şi Răzvan Mazilu.

„Totodată, în 2015, când se împlinesc 90 de ani de la naşterea lui Toma Caragiu, Festivalul care îi poartă numele celebrează nu doar metamorfozele regiei, ci şi performanţa Actorului. Pe cele două scene ale Festivalului (sala teatrului-gazdă şi spaţiul inedit pus la dispoziţie de Showroom BMW Ploieşti), publicul va avea ocazia să-i aplaude pe Oana Pellea, Gabriela Popescu, Felicia Filip, George Mihăiţă, Claudiu Bleonţ alături de nuclee de excepţionali tineri actori, consolidate pe scene independente şi în teatre de stat în jurul regizorilor invitaţi”, se arată într-un comunicat de presă.

Festivalul se deschide marţi, 12 mai, cu o producţie nominalizată la mai multe categorii ale Premiilor UNITER din acest an: comedia „Mobilă şi durere” de Teodor Mazilu, pusă în scenă de Victor Ioan Frunză la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti, şi se încheie duminică, 17 mai, cu cea mai recentă creaţie a lui Răzvan Mazilu, „În plină glorie!” de Peter Quilter, producţie a Teatrului de Comedie.

Celelalte producţii selectate de criticul de teatru Andreea Dumitru reflectă diversitatea modalităţilor de lucru cu textul, cu actorul, cu spaţiul. „Spargerea”, după o proză de Răzvan Petrescu, proiectul care i-a oferit lui Dragoş Muşoiu şansa de a debuta anul acesta la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, „ActOrchestra”, un proiect semnat de Horia Suru în cadrul programului 9G la TNB, „N(AUM)” cu Oana Pellea și Cristina Cassian, în regia Marianei Cămărășan, „cont(r)ACTe” de Mike Bartlett, în regia lui Cristi Juncu, „Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, în regia lui Andreea şi Andrei Grosu (UNTEATRU) și „Menajeria de sticlă”, montată de Sânziana Stoican.

În dorinţa de a forma un public nou, cât mai receptiv şi informat, Festivalul a pregătit, la actuala ediţie, o secţiune pentru studenţi şi liceeni, „Artişti în dialog cu publicul tânăr”, moderată de regizorul Mihai Lungeanu. Pe 13 mai, la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, dansatorul, coregraful şi regizorul Răzvan Mazilu le va vorbi tinerilor despre „Metamorfozele artistului”, iar o zi mai târziu, actorul Claudiu Bleonţ va aborda o temă curajoasă, „Psihodrama cunoaşterii”.

Pe 16 mai, la Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga”, Toma Caragiu va fi evocat prin audiţii ale emisiunilor dedicate marelui om de teatru, păstrate în fonoteca Teatrului Naţional Radiofonic, partener al Festivalului.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.