Chris Simion: Credem în cheia de spectacol necomercial, dar care reușește să facă succes de public

chris simion foto catalina flamanzeanuCea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Undercloud se va desfășura la Muzeul Țăranului Român, între 22 și 31 august. Timp de zece zile, în fața publicului vor fi prezentate 33 de spectacole de teatru independent și sunt programate lansări de carte, conferințe, ateliere. Printre artiștii care vin la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Undercloud se numără Oana Pellea, George Banu, Matei Vișniec, Sanda Manu, Florin Piersic jr., Marian Râlea, Marius Manole, Claudiu Bleonț, Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu și mulți alții, iar afișul festivalului este realizat după una dintre lucrările pictorului Ștefan Câlția.

În cadrul festivalului va avea loc o serie de evenimente conexe, susținute de personalități marcante ale teatrului contemporan. Criticul de teatru George Banu își lansează volumele „Parisul personal. Casa cu daruri” și „Japonia, imperiul teatrului”, publicate în colecția Yorick a Editurii Nemira, și va susține o conferință-omagiu despre omul de teatru Valentin Nicolau, un prieten al Undercloud. Profesoara Sanda Manu propune un atelier-dialog pentru tinerii artiști. Alte două momente mult așteptate sunt lansările cărților „Omul din care a fost extras răul” de Matei Vișniec (Editura Polirom) și „Hamlet și nebunia lumii” de Octavian Saiu (Editura Paidea).

Selecționerii ediției din acest an sunt regizoarea Chris Simion și teatrologul Marius Zarafescu, iar selecționer al spectacolelor din străinătate este teatrologul Irina Ionescu. Despre selecție și despre ediția 2015, am stat de vorbă cu Chris Simion, inițiatoarea acestui festival.

Ce s-a schimbat la Festivalul Undercloud de la prima lui ediție și până astăzi? Cum a evoluat el și cum ai evoluat tu împreună cu el?

A crescut firesc de la an la an și a reușit să fie mai mult decât un festival de teatru independent. A devenit o stare, o experiență. Are opt ediții, de patru ediții este festival concurs, deci stimulează performanța. Își propune calitate, nu cantitate. De doi ani a devenit internațional și a primit label EFFE – Europe for Festival, Festivals for Europe –, un certificat internațional acordat de Uniunea Europeană. Am văzut an de an cum crește și cum se dezvoltă. Undercloud m-a învățat rigoarea și spiritul de echipă, răbdarea și puterea de a rezolva situații limită fără să mă panichez. Mi-am pierdut prieteni actori care nu au înțeles că nu facem selecția pe prietenii și că nu facem favoruri. E un festival care și-a câștigat renumele atât prin valoarea participării, cât și prin corectitudinea selecției. Nu ne permitem să greșim pentru că noi girăm în fața spectatorilor cu ceea ce oferim.

Mi-am pierdut prieteni actori care nu au înțeles că nu facem selecția pe prietenii și că nu facem favoruri. E un festival care și-a câștigat renumele atât prin valoarea participării, cât și prin corectitudinea selecției. Nu ne permitem să greșim pentru că noi girăm în fața spectatorilor cu ceea ce oferim.

Ce își propune selecția din acest an din punctul de vedere al selecționerului și al organizatorului?

Să aducă specatacole care să propună inovație și să garanteze performanța. Să creeze evenimente conexe și un cadru de întâlniri cu personalități importante din lumea teatrului, precum criticul George Banu sau dramaturgul Matei Vișniec. Să dezvolte platforma de promovare a mișcării de teatru independent. Să convingă.

Care sunt tendințele și direcțiile din teatrul independent de azi pe care Festivalul Undercloud își propune să le evidențieze?

Credem în cheia de spectacol necomercial, dar care reușește să facă succes de public, exemplu: „N(aum)”, „Promised Land”, „La țigănci”, „Carpathian Garden”. Nu credem că un spectacol de artă trebuie să fie neapărat de nișă. Considerăm facil și comercial succesul obținut ostentativ și transformat în scop și nu încurajăm în Undercloud acest gen de producții.

Nu credem că un spectacol de artă trebuie să fie neapărat de nișă. Considerăm facil și comercial succesul obținut ostentativ și transformat în scop și nu încurajăm în Undercloud acest gen de producții.

Care au fost criteriile după care au fost selecționate spectacolele?

Inovație, prospețime, curaj. Într-un singur cuvânt: „calitate”.

Ce pierde, din punctul tău de vedere, cineva care nu trece pe la MȚR în cele zece zile cât ține Festivalul Undercloud?

Pierde oportunitatea de a fi Undercloud și de a lua o porție de oxigen cultural autentic. Sunt 33 de provocări culturale care îți construiesc o stare pe care nu mai ai unde să o reîntâlnești pe parcursul anului. Undercloud e unic și esențial.

Foto Cătălina Flămânzeanu

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.