„Clasa”, liceenii și teatrul

clasa1Se întâmplă în sala Teatrului Excelsior din București. „Pauza a luat sfârșit”, aude spectatorul, după ce pe banda înregistrată sună clopoțelul, exact ca la școală. Apoi, elevii cuminți de pe scenă, atenți la lecție, notează sârguincios informațiile despre stalactite și stalagmite, dictate sobru de un profesor invizibil.

Așa începe „Clasa”, spectacolul jucat de și pentru adolescenți, produs de Teatrul Excelsior și Asociația ARTEXTRACT. Într-o clasă, de oriunde, dar nu de oricând, ci de azi și numai de azi, niște copii iau notițe…

Apoi, în câteva minute, prind viață și viața îi prinde pe ei în situații riscante, tentante, haioase, înduioșătoare etc. Suicid, dragoste pentru o persoană de sex opus, un sentiment necunoscut, mirajul necunoscutului în general… Construit cu relaxare și umor, show-ul adolescenților care face parte dintr-un proiect de educare prin teatru, destinat liceenilor din lumea noastră și, din anul următor, se va juca în liceele bucureștene, acasă la publicul pentru care a fost făcut, acasă la adolescenții ce se zbat între miraje. Între mirajul internetului și al drogurilor, între mirajul sinuciderii și al sentimentului erotic, între mirajul supermarketului și al frumuseții perfecte, așa cum o propovăduiesc televiziunea, tabloidele și revistele glossy, adolescenții trăiesc și se descoperă pe măsură ce descoperă chipurile lumii din jur. Între tentațiile corpului și descoperirile gândului, fac descoperiri. De toate felurile.

clasa3După lecția despre stalactite și stalagmite, prima secvență din spectacolul pentru care Mihai Răzuș și Eduard Adam am conceput un scenariu dinamic, cu un umor înțelegător și blând, fără excentricități, urmează o incursiune de aproape o oră în psihologia acestei vârste de trecere. Din instantanee colorate, bine decupate din cuvinte puține și multă mișcare, se trasează liniile unei lumi aflate încă în lumina curată a începutului, căci așa este inocența. Câteva scaune, o muzică adaptată situației, lumini asemenea, multă concentrare, o prezență palpabilă și un grup care funcționează. Realizatorii spectacolului au lucrat la reglarea acestui mecanism onest, construit cu minimum de mijloace, acordând, spuneam, o atenție deosebită mișcării și expresiei corporale.

Nimic din încrâncenarea pe care o vedem în imaginile vehiculate în campaniile de conștientizare asupra pericolelor vârstei, nimic din dramatismul spoturilor despre efectele devastatoare a consumului de droguri și etnobotanice, nimic din didacticismul spectacolelor școlare nu se repetă în „Clasa”. Folosite de la prima la ultima scenă, umorul și ironia afectuoasă salvează spectacolul de pericolele obișnuite și-l fac mai mult decât un instrument util de prevenție. Înainte de a fi teatru social, „Clasa” este teatru, jucat de adolescenți cu talent pe o scenă profesionistă și apoi direct în mijlocul celor pentru a fost conceput. Mulți dintre ei, fără îndoială, încă n-au văzut niciodată un spectacol de teatru…

clasa2Dar au văzut pe internet o mulțime de orori și o mulțime de povești din… viitor. Pentru ei, prima iubire e încă viitor, deși adierea ei se simte deja, sentimentul de a fi neînțeles e încă un prezent dureros, deși disiparea lui se simte undeva, departe, prefigurând o altă vârstă. Breviar al primei tinereți, „Clasa” poate fi un fel de clopoțel care sună să anunțe un sfârșit și un început – sfârșitul copilăriei și începutul adolescenței pline de ispite. O face cu afecțiune și umor, ilustrând și avertizând fără excese. Iar așa-numita educație alternativă, la noi un concept vag și nu tocmai bogat reprezentat, are la îndemână un instrument suplu, pe care-l poate folosi după bunul plac.

Teatrul Excelsior

„Clasa”

Scenariul: Mihai Răzuș, Eduard Adam

Regia: Mihai Răzuș

Distribuția: Gabriel Gheorghiu, Roberta Vasiliev, Ana Maria Radu, Alexandru Zaliznea, Andrei Roşu, Georgiana Ion, Andreea Tanaşcu, Bianca Matthew, Mihaela Neagoie, Costin Răileanu, Andrei Tăpîrdea, Vlad Marin, Jennifer Gîrbiţa, Elena Pârvu, Maria Florentina Badea, Teodora Stoica.

Slideshow: Octavian Frecea, Andrei Rozescu

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.