Colectiv A caută proiecte

Asociația Colectiv A lansează, în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, proiectul Reciproc Performativ, care cuprinde un program de laboratoare de cercetare interdisciplinară derulate în perioada 16 aprilie–30 iulie 2018. Proiectul susține apariția unui cadru de cercetare artistică și de creare de noi forme estetice și discursive.

Programul este adresat artiștilor care derulează proiecte în sfera dansului contemporan, a performance-ului și a artelor vizuale. Laboratoarele vor avea loc la Studioul și Spațiul RAP din cadrul Fabricii de Pensule din Cluj-Napoca.

Vor fi selectate trei proiecte care presupun colaborarea dintre coregrafi/performeri și artiști vizuali, scopul laboratoarelor fiind de a sprijini dezvoltarea formelor de exprimare artistică hibride tocmai pentru a lărgi spectrul artistic cu care interacționează dansul contemporan. Echipele artistice vor fi beneficia de mentorat prin acompaniere atât la nivel de dezvoltare a conceptului și derulare a cercetării, cât și la nivel discursiv, prin prezența unui critic/teoretician.

Prin aceste laboratoare se dorește crearea unui context lipsit de presiunea succesului și orientat, în schimb, spre procesul de lucru, care să susțină cercetarea și dezvoltarea unor metode proprii de expresie artistică.

Înscrierea se poate face până pe 15 martie 2018.

Selectia artiștilor se va face pe baza unui dosar de participare, care va cuprinde:

 • descrierea proiectului (detalii despre concept și demersul artistic propus, maxim 2 pagini A4, format PDF);
 • scrisoare de motivație care să cuprindă și perioada disponibilă pentru participarea la laboratorul de cercetare (Perioada de derulare a laboratoarelor este 16 aprilie – 30 iulie 2018);
 • biografia artistică a aplicanților (maxim 2 pagini A4, format PDF);
 • documente privind portofoliul de proiecte anterioare și extrase din presă, fotografii, fișiere video (maxim 1 GB).
 • Documentele solicitate (în format PDF) și fișierele foto/video (maxim 1 GB) vor fi transmise exclusiv prin e-mail, la adresa: simina@colectiva.ro.

Selecția artiștilor va fi făcută de un juriu constituit din reprezentanți ai Asociației Colectiv A și ai Centrului Național al Dansului București, iar rezultatele vor fi făcute publice pe 21 martie 2018.

Organizatorii vor asigura următoarele:

 • Cheltuielile privind transportul către și dinspre Cluj Napoca (exclusiv transport intern);
 • Cazare pentru artiștii selectați (în cazul unui demers artistic care necesită participarea unui număr de colaboratori mai mare de doi, artiștii selectați se obligă să găsească resursele financiare pentru participarea colaboratorilor suplimentari);
 • Onorariu pentru fiecare artist;
 • Spațiu de lucru și repetiții, sprijin logistic pentru o perioadă de maxim 30 zile;
 • Mentorat pentru fiecare echipă de artiști invitați în cadrul celor trei laboratoare;
 • Acces la echipament tehnic în funcție de disponibilitatea acestuia (video-proiector, proiectoare de lumini și sunet, fără personal tehnic specializat);
 • Acces la biblioteca de artă contemporană a Fabricii de Pensule;
 • Facilitarea interacțiunii cu artiștii și operatorii culturali din Fabrica de Pensule și din alte spații culturale din Cluj;
 • Comunicare către publicul de profesioniști și publicul larg, în cazul unei prezentări publice, la finalul laboratorului.

Nu se asigură buget de producție, programul fiind unul de cercetare.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți urmăriți Colectiv A pe Facebook.

Colectiv A este un ONG cultural, membru fondator al spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj. A organizat timp de 10 ediții festivalul internațional de artele spectacolului și imagine video Temps d’Images,  iar din anul 2012 organizează constant proiectul comunitar  LaTerenuri – Spațiu Comun în Mănăștur. Prin activitatea sa, Colectiv A participă la dezvoltarea scenei culturale locale prin laboratoare de cercetare, workshop-uri de dans contemporan, producții de spectacole interdisciplinare, rezidențe artistice, proiecte culturale participative etc.

Colectiv A participă în mod activ la dinamica și dezvoltarea Fabricii de Pensule prin proiectele pe care le propune. În anul 2016, Asociația Colectiv A a primit premiul Administrației Fondului Cultural Național pentru activare interdisciplinară. De asemenea, este membră în rețeaua IETM și a fost partener activ în rețeaua Eastern European Performing Arts Platform.

www.colectiva.ro

Centrul Național al Dansului – București (CNDB) este singura instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale creată cu scopul de a susține, dezvolta și promova dansul contemporan. Statutul său de instituție de spectacole, dar și de finanțator al coregrafiei contemporane, face din CNDB o instituție singulară și vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România.

CNDB încurajează cercetarea, experimentul și inovația în câmpul practicilor și teoriilor din arta contemporană și contribuie la crearea unui mediu favorabil dialogului, reflecției și dezbaterii.

www.cndb.ro

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.