Colocviu dedicat lui Camil Petrescu – mari personalități la TNB

Camil-PetrescuMâine, 23 aprilie, la Sala Media a Teatrului Național din București și în foaierul acesteia, începând cu ora 11.00, va avea loc cel mai important eveniment dedicat lui Camil Petrescu din cadrul „Anului Camil Petrescu”, așa cum este intitulat programul care-i este dedicat scriitorului.
În 2014, se împlinesc 120 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu (9/22 aprilie 1894), iar Fundația Culturală ce-i poartă numele și revista „Teatrul azi” (continuatoarea publicației înfiinţate de scriitor în 1956) și-au propus să-l sărbătorească într-un cadru independent de jubileele conjuncturale promovate cu mult mai mult sârg de decidenții actuali ai culturii române, se anunță într-un comunicat al organizatorilor.
De Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, sărbătorită, la nivel național, odată cu Ziua Bibliotecarului, Fundația Culturală „Camil Petrescu” și revista „Teatrul azi” organizează, așadar, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, în parteneriat cu Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava” al Teatrului Național „I. L. Caragiale” și cu Muzeul Național al Literaturii Române, colocviul prin care își propun să reafirme în conștiința publicului contemporan (îndeosebi a celui tânăr) o personalitate și o operă, în mare măsură, încă ignorate în valorile lor esențiale.
Director al Teatrului Național în perioada februarie–decembrie 1939, Camil Petrescu – romancierul, dramaturgul, teoreticianul de teatru, filosoful, poetul, gazetarul creator și director de reviste, redutabil spirit polemic al epocii sale, va fi evocat la Sala Media a TNB de personalități ale culturii române: Nicolae Manolescu, George Banu, Paul Cornea, Ion Vartic, Ioana Pârvulescu, Natalia Stancu și Cornel Ungureanu.
Actorii Ilinca Tomoroveanu, Șerban Cellea, Marius Stănescu, Emilia Bebu, Vlad Logigan vor citi pagini din creația camilpetresciană. Gazdele întâlnirii vor fi Ioana Pârvulescu și Florica Ichim.
În preambulul colocviului, publicul este invitat să viziteze, în foaierul Sălii Media a TNB (intrarea dinspre str. Tudor Arghezi), expoziția foto-documentară Camil Petrescu – 120, concepută de Ofelia Creția și oferită de Muzeul Național al Literaturii Române.
Colocviul va fi completat de prezentarea celor mai recente titluri din seria de autor a Fundației Culturale „Camil Petrescu”: colecția completă în ediție anastatică a publicației interbelice Cetatea literară, precum și un volum bipolar conținând piesa Caragiale în vremea lui de Camil Petrescu și Procesul „tovarășului Camil”, document de istorie literară datorat lui Ion Vartic.

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.