Colocviul Teatrelor Minorităţilor Naţionale începe azi la Gheorgheni

azilul de noapte

Imagine din spectacolul „Azilul de noapte”, regia Victor Ioan Frunză

Astăzi se deschide la Gheorgheni cea de-a unsprezecea ediție a Colocviului Teatrelor Minorităţilor Naţionale, care se va desfășura până pe 4 octombrie. În cadrul evenimentului vor fi prezentate 23 de spectacole.

Pe lângă evoluțiile teatrelor de stat maghiare, germane și idiș din România, ediția din acest an, găzduiește și o suită de spectacole independente și, pentru prima dată în istoria festivalului, programul cuprinde, de asemenea, spectacole aderesate publicului maghiar ale două trupe românești. Prin intermediul lor, acest eveniment teatral cu o istorie semnificativă în rândul festivalurilor naționale, încearcă să prezinte ce înseamnă azi, acea existență specifică Europei Centrale și de Est de care ni s-a dat să avem parte cu toții, anume ce înseamnă să te naști într-o comunitate minoritară, sau să faci parte din majoritetea orgolioasă, ori să fii proscris, să conviețuiești în aceeași urbe cu Străinul, să fii separat de Cortina de Fier, să trăiești în umbra unor tragedii familiare sau istorice, să îți duci propria cruce – ori să exiști pur și simplu, ca o ființă umană printre mereu evazivii Ceilalți.

Festivalul, realizat cu sprijinul Guvernului României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerului Culturii, Fundaţiei Communitas, Bethlen Gábor Alap și UNITER – Uniunea Teatrală din România, se deschide în această seară, la ora 18.00, cu spectacolul Clasa noastră al Teatrului Szigligeti din Oradea în regia Ancăi Bradu.

Alături de noua montare a lui Bocsárdi László, spectacolul A douăsprezecea noapte, realizat la Sfântu Gheorghe, de Azilul de noapte al lui Victor Ioan Frunză montat la Miercurea Ciuc și cele două spectacole ale Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Castingul dracului de Radu Afrim și Double Bind, festivalul găzduiește și două premiere absolute: Manka, în regia autorului piesei, Hatházi András și evoluat de Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare, respectiv Monstrul nisipurilor de Székely Csaba, spectacol realizat după versiunea scenică originară al lui Nagy Botond, în evoluția trupei gazde a Teatrului Figura Stúdió Színház.

Festivalul care, de un deceniu și jumătate, este una dintre cele mai importante evenimente culturale din Ținutul Secuiesc și Ardeal, a invitat în acest an și un spectacol din străinătate. Este vorba despre spectacolul Zoltán reînmormântat al Teatrului Naţional Maghiar Illyés Gyula din Beregszász în regia lui Vidnyánszky Attila, montare ce povestește istoria unui sat rupt în două de către Cortina de Fier – mai exact viața desfășurată pe cele două părți ale drumului principal care, drept rezultat al unei intenții istorice imprevizibile, deveniseră părți ale două țări diferite.

După unsprezece zile pline de evenimente teatrale, festivalul se încheie pe data de 4 octombrie cu spectacolul Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara. Teatrul evoluează cu Opera cerşetorilor realizat după scenariul scris de Góli Kornélia pe baza operei autorului contemporan John Gay, în montarea regizorului sârb Kokan Mladenović.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.