Concurs de dramaturgie pentru adolescenți la Teatrul Excelsior

NEW-DRAMA_afis-655x360Teatrul Excelsior lansează cea de-a doua ediție a Concursul de dramaturgie pentru adolescenți „New Drama”, pentru liceeni cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani. Textele trebuie trimise până la 20 februarie 2016 la adresa secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro.

Sunt aşteptate piese într-un act. Pentru participare trebuie completat formularul de înscriere, care poate fi descărcat de pe site-ul teatrului: Formular-inscriere_New-Drama-Concurs-de-dramaturgie-pentru-adolescenti-2016

Concomitent cu piesa şi cu formularul trebuie trimisă şi o scrisoare de motivaţie (un text de maxim o pagină în care persoana interesată să explice de ce vrea să participe la concursul „New Drama”). Titlurile finaliste vor fi anunţate pe data de 1 martie 2016.

Se menţionează faptul că nu există taxă de participare la proiect. După selecţia celor şase piese finaliste va urma un atelier de scriere dramatică coordonat de specialiști din domeniu. Organizatorii oferă finaliştilor care nu locuiesc în Bucureşti şi sunt selecţionaţi în cea de-a doua fază a concursului cazare şi masă la Bucureşti, în perioada de desfăşurare a workshop-ului de scriere dramatică (18–20 martie 2016). Piesele finaliste se vor transforma în spectacole-lectură (8-10 aprilie 2016). Piesa câştigătoare va fi pusă în scenă la Teatrul Excelsior, iar premiera urmează să aibă loc în mai 2016. Din juriu vor face parte reputați regizori și dramaturgi.

Organizat pentru prima dată în stagiunea trecută, Concursul „New Drama” a atras atenţia unui mare număr de adolescenţi. Era primul proiect din cadrul programului „Excelsior Educaţional”, program ce are drept scop folosirea educaţiei ca modalitate de transmitere şi producere a culturii (prin activităţi culturale întreprinse chiar de copii şi adolescenţi). La prima ediţie a concursului au fost înscrise 99 de piese. În finală au ajuns: Georgiana Barcan (Bacău, 17 ani) – piesa „Jocul de-a teatrul”; Claudia Antonia Giogan (Bucureşti, 16 ani) – „Nora în Regatul celor trei Zori”; Iulia Maria Kycyku (Bucureşti, 15 ani) – „A fost ca o piesă”; Teodora Savu (comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, 18 ani) – „Vânătorul de tigri”; Delia-Eugenia Tărcăoanu (Piatra-Neamţ, 18 ani) – „Caruselul de pe bloc”; Marius Alexandru Teodorescu (Cluj-Napoca, 17 ani) – „Prieteni”.

Piesa premiată a fost „Jocul de-a teatrul” de Georgiana Barcan, iar spectacolul face parte acum din repertoriul Teatrului Excelsior.

Dramaturgul Peca Ştefan, membru al juriului primei ediţii a Concursului „New Drama”, spunea că proiectul este o şansă pentru acei care vor să scrie teatru, cu atât mai mult cu cât „este esenţial, este educativ”, că este nevoie de astfel de proiecte în şcoli, deoarece „mulţi liceeni nu conştientizează că, de fapt, ei pot să scrie şi pentru scenă”. Cunoscutul dramaturg le recomanda atunci tuturor celor interesaţi de scrierea dramatică să lucreze în direcţia explorării, dezvoltării problemelor vârstei lor şi să nu fugă de realitatea lor, de lumea lor reală.

Mai multe informaţii legate de concurs sau de expedierea documentelor necesare înscrierii: la adresa de mail secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro sau la numărul de telefon 0752151923.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.