„Confuzii” la Festivalul Internaţional de Teatru NETA

Confuzii_5459 by dino sertovicUn experiment artistic pornind de la cunoscutul roman „Rătăcirile elevului Törless” de Robert Musil va fi prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015, ce se va desfăşura la Teatrul Naţional din Bucureşti în perioada 28 august-4 septembrie. Spectacolul „Confuzii”, o coproducție între Compania croată Eurokaz, Academia de Arte Dramatice din Zagreb și colectivul artistic Domino se va juca la Sala Atelier, luni 31 august, de la ora 20.00.

„Confuzii” se bazează pe romanul lui Robert Musil, care spune povestea lui Törless, un tânăr care trece printr-o experienţă de maturizare fizică și (homo)erotică în timpul petrecut la o școală militară, undeva la periferia Imperiului Habsburgic.

Pentru acest proiect, artistul Branko Brezovec, profesor de renume al Academiei de Artă Dramatică de la Universitatea din Zagreb, a antrenat toate departamentele (actorie, regie de teatru, design de lumină, regie şi producţie de film) şi, pe lângă actriţa Suzana Brezovec (mama lui Törless şi curtezana), publicul va vedea o generație remarcabilă de tineri actori croaţi. Pornind de la propriile observaţii asupra temei, regizorul apelează la procedee dramaturgice neconvenţionale, susţinute şi de o îndrăzneaţă dinamică muzicală („Simfonia a II-a” de Peteris Vasks şi scena finală a operei „Siegfried” de Wagner), care uneori sprijină, alteori submineazã intriga romanului, creând propria meta-naraţiune. Acest stil dramaturgic inovativ este îmbogăţit prin combinarea diverselor materiale discursive, contexte, limbaje şi stiluri de joc în cadrul aceluiași spectacol. Branko Brezovec investighează zone încă neexplorate ale textului dramatic, utilizând motive din culturi diferite (cu precãdere din zona balcanică), pe care le alătură prin tehnici regizorale moderne, se arată într-un comunicat de presă.

Premiera acestei coproducții a avut loc la Abrons Art Center din New York, în septembrie 2014, iar Out Magazine, din New York, scria: „Confuzii este un spectacol care te dezorientează până când arunci la o parte noţiunile preconcepute pe care le ai despre teatrul narativ (…). Trebuie să te pregătești să fii aruncat pe un teritoriu cu totul nou, inconfortabil și uimitor”.

Selectat să participe, în acest an, la o serie de festivaluri internaţionale, „Confuzii” are deja în palmares două premii importante: la Vratsa, la Festival of the Small Theatrical Forms, pentru „experiment artistic”, iar la Umag – unul din premiile „Leul de aur” ale Festivalului Teatrelor de Cameră.

Pe toată durata Festivalului NETA, zilnic, după fiecare spectacol, sunt prevăzute discuții cu realizatorii spectacolului. Timpul rezervat acestor întâlniri este de 30 de minute, iar intrarea, atât pentru reprezentanții mass-media, cât şi pentru publicul spectator, va fi liberă.

Festivalul International NETA este organizat de Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, NETA (New European Network) – prin programul Europa Creativă şi UNITER.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.