Creatorii se dezvăluie în „Convorbiri teatrale”

banuLuni, 20 iunie, la Librăria Cărturești Verona a avut loc lansarea a două dintre cele mai recente volume apărute în Colecția Yorick a Editurii Nemira: „Convorbiri teatrale” de George Banu, și „Istoria teatrului universal”, ediția Oxford, coordonată de John Russell Brown.

Desfășurat în cadrul Întâlnirilor Yorick, la câteva zile după lansările de la ediția 2016 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, evenimentul a avut în centru personalitatea lui George Banu, critic de teatru, scriitor și profesor reputat, cu câteva zile înainte de aniversarea zilei sale de naștere. I-au fost alături regizorul Felix Alexa, protagonist al unuia dintre dialogurile incluse în volumul tipărit în urmă cu câteva zile, și Monica Andronescu, coordonatoarea Colecției Yorick și moderatorul lansării.

Două cărți, nenumărate voci, două volume necesare, nenumărate ipostaze ale creatorului de teatru, două lucrări așteptate, nenumărate fațete ale teatrului de ieri și de azi. Sub semnul pluralității, cele două apariții editoriale ilustrează pe de o parte prezentul, consemnat în câteva dialoguri de esență realizate de George Banu, și, pe de altă parte, istoria de mii de ani a unei arte cu infinite forme, care se redefiniește și se caută la infinit.

„Convorbiri teatrale”, volum în care s-au adunat arte poetice ale unor figuri importante ale scenei de azi, de la Eugenio Barba la Declan Donnellan, de la Alexandru Dabija la Wajdi Mouawad, reunește câteva dintre cele mai interesante dialoguri purtate de George Banu la edițiile din 2013, 2014 și 2015 ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

„Noi, oamenii de teatru, «ne dăm viața» pentru un spectacol și această devoțiune biografică a spectatorului e un prim dat pentru un dialog. În plus, întotdeauna m-a interesat mărturia directă, imediată, a unui mare artist. O întâlnire cu un artist se creează pe baza sentimentului pe care i-l poți provoca pornind de la sinceritatea atenției tale. A fi împreună este, cred eu, senzația care poate duce la o mărturisire. Mărturiile se nasc dintr-o anumită încredere, într-un anumit context, și din sensibilitatea la ceea ce este diferit”, a explicat George Banu, amintind de dialoguri purtate de-a lungul timpului de creatori precum Jerzy Grotowski, Peter Brook sau Giorgio Strehler, de întâlniri fondatoare și mai ales de intimitatea necesară confesiunii ce scoate la suprafață necesare elemente de portret.

coperteDescoperirea la care aspiră dialogul, a explicat regizorul Felix Alexa, implică anumite condiții și, dincolo de plăcere, pătrunde într-o zonă a personalității nu tocmai ușor accesibilă: „Pentru tine, creator, e greu să faci un interviu bun, chiar dacă ideile sunt cele pe care le-am simțit, le-ai gândit, le-ai intuit, le-ai adunat în tine de-a lungul timpului, dacă întrebările nu sunt cele juste și cel care le spune nu-ți cunoaște teatrul și nu are o intuiție și o delicatețe în a scormoni înăuntru. Eu mă cunosc cu George Banu de 25 de ani, dar mărturisesc că am avut emoții la acest interviu. Niciun interviu bun nu este ușor sau comod. Un interviu bun e întotdeauna un interviu care îți face plăcere, dar nu pentru că ar fi numai plăcut, ci pentru că reușește să scoată din tine ceva ascuns sau să pună întrebări delicate când are intuiții profunde. Cărțile lui cu mari creatori arată o cunoaștere profundă și o intuiție profundă a personajului din spatele regizorului.”

De la Klaus Maria Brandauer la Constantin Chiriac, de la Erhard Stiefel la Dragoș Buhagiar, creatorii care se dezvăluie în volum, extrem de diferiți între ei, o fac contextual, volumul oferind mostre reușite de gândire orală, reproduse astfel încât caracterul autentic al mărturiei lor să se păstreze cât mai bine. Dialogând, George Banu dezvăluie și se dezvăluie cu delicatețe, cu subtilitate și mai ales cu o atașare pe care o afirmă în permanență. „Aici sau la Paris”, a explicat Felix Alexa, „George Banu adună în jurul lui personalități foarte diferite de care îl leagă prietenii. De fiecare dată el duce discuția într-o zonă teatrală, neeliminând partea umană. Cărți de acest nivel, de această finețe, de acest prestigiu ne ajută să unim prezentul cu istoria. Un volum cum e Istoria teatrului universal de John Russell Brown va fi influențat peste cincizeci de ani și de prezența lui George Banu în lumea teatrală pe care a bântuit-o ani de zile”.

În această lume teatrală în care cartea e departe de a fi un obiect privilegiat, dialogul reprezintă o condiție esențială și el se cere consemnat în volume necesare pentru drumul spre lumea unui artist. Proiect contextual al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, „Convorbiri teatrale” și-a început viața bucureșteană cu o zi înainte de aniversarea autorului și, alături de celălalt volum care a făcut obiectul lansării de la Librăria Cărturești, își așteaptă cititorii.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.