Criticul Octavian Saiu, invitat special la Birkbeck Institute for the Humanities

Octavian Saiu PhotoVineri, 17 aprilie, criticul de teatru Octavian Saiu va susține prelegerea Cultural Literacy, Local Community and the Global Public Sphere în cadrul conferinței Internaționale „Cultural Literacy in Europe”, organizată de Birkbeck Institute for the Humanities și European Science Foundation, ca început al unui „European Forum on Cultural Literacy in Europe”. Manifestarea va avea loc la Birkbeck Institute for the Humanities, Gordon Square, de la Londra.
Programul inițiat de Birkbeck Institute for the Humanities și European Science Foundation are ca scop identificarea impactului pe care studiile literare și culturale îl pot avea în afara sferei strict academice.
În urma experiențelor din cadrul Programului Oficial de la Edinburgh și din cadrul Festivalului Internațional de la Sibiu, Octavian Saiu a fost invitat să conferențieze despre „festivalul de teatru” ca spațiu de analiză și dezbatere culturală ce reușește să conecteze lumi altminteri separate: artiști și specialiști universitari, publicuri eterogene și cercetatori de arhivă. Prelegerea va face trimitere la exemple concrete de conferințe și dezbateri și va avea ca fundament discursiv teoria lui Jurgen Habermas despre „sfera publică” și teza lui Benedict Anderson despre „comunitățle imaginare”.
Doctor în studii teatrale și literatură comparată, Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. În prezent predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Japonia şi Portugalia şi a fost, în 2008 şi 2011-2012, Visiting Fellow la University of London. A susţinut numeroase conferinţe în Europa, Asia, America, Australia şi Noua Zeelandă.
A prezentat emisiuni culturale de televiziune, a publicat în reviste naţionale şi internaţionale, şi a colaborat la prima enciclopedie a receptării lui Samuel Beckett, tipărită la Londra. Din 2004 este Moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, iar din 2012 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh.
Este Vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) – Secţia Română şi autorul volumele În căutarea spaţiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur şi simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012), Teatrul e vis (Paideia, 2013) şi Hamlet şi nebunia lumii (Paideia, 2014). A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.