„Cu cărțile deschise” la TES

Joi, 16 februarie, la ora 17.00, publicul este așteptat la Teatrul Evreiesc de Stat la spectacolul-lectură inedit „Cu cărțile deschise”, pornind de la unul din cele mai cunoscute texte din opera lui Șalom Alehem, Romanul unui om de afaceri sau Menahem Mendel.

Accesul spectatorilor este gratuit.

Din distribuție fac parte Maia Morgenstern, Cristina Cîrcei, Mirela Nicolau, Alina Tomi, Nicolae Călugărița, Neculai Predica, Viorel Manole, Nicolae Botezatu și Cornel Ciupercescu.

Evenimentul, după un concept și dramatizare de lector doctor Camelia Crăciun, face parte din seria spectacolelor-lectură marca TES, organizate prin Centrul de Cercetare și Conservare a Culturii Idiș, dorind să repună în circulație capodopere ale literaturii idiș într-un context informal și deschis dialogului.

„Iubitului, priceputului, neîntrecutului, vestitului, învățatului meu bărbat Menahem Mendel – rămâne-i-ar numele de pomină în vecii vecilor!” – așa își începe eroina cărții fiecare din multele sale epistole către soțul său. Rămasă acasă cu toată răspunderea gospodăriei și a copiilor, Șeine Șeindl îi scrie în viagra sans ordonnance permanență lui Menahem Mendel, aflat la oraș, să revină acasă, în ștetl, și să renunțe la afaceri, se vede din scrisori, destul de păguboase. În ciuda trecerii timpului, soțul răspunde de fiecare dată la fel de ceremonios „Neprețuitei, isteței și preacuratei mele neveste Șeine Șeindl, să trăiască!”, dar continuă să încerce toate oportunitățile pe care o societate în plin avânt economic și în proces de modernizare le poate oferi.

De la bursă, acțiuni, intermedieri imobiliare și de terenuri și până la matrimoniale, Menahem Mendel încearcă totul cu entuziasm, indiferent la eșec, faliment, riscuri.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.