Cum „se trăia gay” înainte de 1989 în România?

TraianLuni, 6 octombrie, la ora 20.00, Clubul Green Hours din București va găzdui spectacolul „După Traian și Decebal. (Din filele istoriei gay în România)”. Evenimentul are loc în cadrul stagiunii TIR (Teatrul Istoriilor Recente), iar accesul este gratuit, pe bază de rezervare.

Spectatorii îi vor putea vedea le Paul Dunca și Mihaela Michailov. Scenografia este semnată de Andrei Dinu, iar producția aparține Salonului de Proiecte, București.

Cum „se trăia gay” înainte de 1989 în România? Care erau locurile de întâlnire? Care erau ritualurile de socializare și structurile de oprimare? Care erau efectele articolului 200 care pedepsea, cu închisoarea de la 1 la 5 ani, relațiile sexuale între persoanele de același sex? Cum puteai să fii cine erai, fentându-ți identitatea și, totuși, existând într-un regim de acceptare tăcită? Cum au continuat abuzurile împotriva dreptului la reprezentarea identității după 1989?
„După Traian și Decebal” este un fragment de istorie underground a fenomenului homosexualității înainte și după 1989. Paradoxurile cenzurii au funcționat perfect. Deși era interzis, a existat o viață gay în România.

Stagiunea TIR (Teatrul Istoriilor Recente, 20 septembrie – 14 octombrie) este un proiect de revalorizare a istoriei recente prin intermediul unor spectacole de teatru care au în centru momente istorice semnificative și controversate, cu impact în evoluția socială și culturală actuală. Proiectul prezintă 6 spectacole şi un film documentar care pornesc de la documentarea istoriei recente, spectacole de investigare și dezbatere a unor evenimente cu impact important asupra prezentului din România și Republica Moldova. Toate spectacolele sunt urmate de dezbateri cu publicul moderate de istoricul Marius-Bogdan Tudor.

Print

Un Comentariu

  1. Donkeypapuas 05/10/2014

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.