Dans, dans, dans… la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

sebastien-ramirezCea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care se va desfăşura între 6 şi 15 iunie, propune o călătorie fascinantă în lumea dansului printr-un sezon de spectacole ce aduce pe scenă artişti de pe trei continente. America de Sud, Europa şi Asia vor fi prezente la Sibiu cu şaptesprezece spectacole de dans selectate în programul oficial.

Polish Dance Theatre – Poznan Ballet vor deschide sezonul de dans din acest an de la Sibiu printr-un spectacol despre setea de a trăi şi a supravieţui, ce se remarcă prin tehnica îmbinării dansului contemporan cu mijloacele teatrale şi muzica tradiţională poloneză. „Forty/Patruzeci” face o cronică a ultimilor patruzeci de ani şi a schimbărilor prin care a trecut Polonia şi Europa, pornind de la biografia unei femei. „Se spune că viaţa e ca o carte. Dar viaţa nu este o carte. Viaţa este scrisă pe mii de foi volante. Sigur, poţi să spui o poveste şi să zici că povestea e adevărată. Dar de fapt este o chestiune de a alege. De a decide care sunt hârtiile şi în ce ordine le aşezi. Şi povestea noastră este de felul acesta”, a declarat coregraful norvegian Jo Strømgren, la premiera spectacolului ce a avut loc pe 15 iunie 2013. Polish Dance Theatre – Poznan Ballet este cel mai bine cotat grup de dans de avangardă polonez, iar spectacolul invitat la Sibiu a mai fost prezentat în turneu în Polonia, Norvegia şi Rusia.

Probabil că una dintre cele mai senzuale apariţii pe scena festivalului de la Sibiu din acest an va fi reprezentaţia spaniolilor de la Rojas y Rodriguez (Nuevo Ballet Español), cu spectacolul „Cambio de Tercio/ În ritm de flamenco”. Producţia celor doi coregrafi spanioli este un spectacol de flamenco ce se bazează pe dansul clasic, stilul vocal jondo, influenţe folclorice andaluziene şi reînnoirea constantă cu tendinţele secolului XXI.

De asemenea, tot în „seria” spaniolă, Cesc Gelabert aduce la Sibiu cel mai recent spectacol al său, compus din trei solo-uri prezentate în premieră şi din piese mai vechi reinterpretate special cu ocazia venirii sale la festival. Tema spectacolului este asumarea trecutul dintr-un prezent care priveşte spre viitor: „CESC GELABERT V.O. +” sau „Bijuterii”. Cesc Gelabert este câştigătorul Medaliei de Aur pentru Artele Spectacolului şi Premiul Naţional pentru Dans oferit de Guvernul Spaniol, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai influenţi dansatori spanioli din toate timpurile.

Recunoscută internaţional pentru conceptul estetic unic în arta dansului, Maria Pages vine la Sibiu cu un spectacol de flamenco şi poezie. „Am vrut să dansez pe cuvinte, doar pe cuvinte, fiecare cu propriul ritm şi propria cadenţă, cu melodia sunetului său“, a declarat artista spaniolă înainte de ultimul său spectacol susţinut în Toronto. În cel mai recent articol publicat în The Japan Times, Maria Pages a fost numită regina flamencoului, iar spectacolele sale se disting prin mişcările pline de sensibilitate şi expresivitate poetică.

Aflată pentru prima dată în România, Compania de Dans „Cisne Negro” prezintă la Sibiu spectacolele „Revoada” (coregrafia: Gigi Căciuleanu), „Além da Pele” (coregrafia: Patrick Delcroix), „Trama” (coregrafia: Rui Moreira) şi „Mrs. Margaret” (coregrafia: Barak Marshall) într-un program eclectic ce pune accent pe tradiţii, pornind de la folclorul afro-brazilian şi bucuria cântecului popular brazilian. „Cisne Negro” este una dintre cele mai dinamice companii de dans din Brazilia, dansatorii companiei fiind iniţiaţi într-o varietate de stiluri de balet şi dans contemporan.

„Dance Company Golde G.” Prezintă, de asemenea, un spectacol de dans despre imaginea corpului, într-o examinare critică asupra corpului nostru şi a imaginii normative a acestuia. „KÖRPERbilder/Corpul în imagini” se constituie ca un spectacol de dans contemporan, susţinut în contrast cu muzica clasică a lui Johann Sebastian Bach şi face o declaraţie de dragoste corpului uman ca individualitate.

Bine cunoscuţi publicului român pentru virtuozitatea coregrafiilor create, dansatorii israelieni sunt o prezenţă constantă în programul Festivalului de la Sibiu. Ediţia din acest an aduce în premieră în România două spectacole din Israel: „Deca Dance” (Batsheva Ensemble) şi „Open Source” (Maria Kong Dancers Company). „Deca Dance” este o compilaţie retrospectivă a creaţiilor semnate de directorul artistic al companiei Ohad Naharin, distins cu premiul Israel Dance (2005, Tel Aviv). Spectacolul de la Sibiu este construit dintr-o suită de mişcări uluitoare, pe o coloană sonoră tulburătoare ce include atât muzică populară israeliană şi arabă, cât şi muzică clasică, rock şi hip hop. „Open Source” este o creaţie inovatoare ce descrie un concept participativ. Termenul de open source este utilizat în limbajul programării pe computer cu referinţă la codurilor sursă care sunt deschise şi accesibile tuturor. Aceasta permite nu doar dezvoltarea în comun de noi creaţii, ci şi îmbunătăţirea programului informatic în sine. În acest mod, compania a creat mănuşile wireless care le permit dansatorilor să controleze efectele de sunet şi lumini, pe scenă şi în timp real.

Olivier Dubois (Franţa), unul dintre cei mai buni 25 de dansatori ai momentului conform unui top realizat în 2011 de Revista „Dance Europe”, aduce la Sibiu spectacolul „Pentru tot aurul din lume / Pour Tout L’Or du Monde”. Coregraful francez a fost invitat în selecţia oficială a Festivalului de la Avignon în 2012 şi îşi defineşte creaţiile sale ca lucrări de autor în care intensitatea gesturilor şi precizia mecanică creează un spectacol plin de energie. „Pentru tot aurul sin lume / Pour Tout L’or Du Monde” este cronica unui martir, un rezumat al unui război, totul pe fondul muzical din „Lacul Lebedelor”.

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.