Dans din toată lumea la FITS

Sibiul este gata de irezistibilul său festival internaţional de teatru, cu siguranţă cel mai important eveniment cultural al acestei veri din România, şi vreme de zece zile, începând de vineri, 27 mai, îşi va aştepta spectatorii la sute de manifestări.

Artiştii care vin din străinătate şi trupele de teatru din diverse ţări, pe care le-am prezentat deja, aduc spectacole în genuri diferite şi din diverse zone culturale, inclusiv din China şi din Japonia. Creaţiile lor, care ocupă cea mai mare parte a programului bogat al evenimentului, sunt dintre cele mai interesante, mai ales pentru spectatorul român sau care în ţara natală are puţine ocazii să vadă creaţii de referinţeă din teatrul internaţional, în diferitele formule în care se practică azi, pe scenele mari şi mici ale lumii.

Festivalul cuprinde şi o secţiune dedicată dansului, care include reprezentaţii ale unor spectacole contemporane de anvergură. În cadrul acestui modul, care are toate şansele să fie unul dintre punctele forte din ediţia 2011 a FITS, fiindcă pune sub lupă o artă cu statut încă marginal în România, dar care stârneşte interesul unui număr din ce în ce mai mare de artişti, puteţi vedea următoarele creaţii coregrafice: „Les Chambres de Jacques”, „Zip Zap Zoom” şi „Lockeu Up Laura”, producţii ale trupei canadiene Les Ballets Jazz de Montreal, sau „Oyster” şi Rushes Plus”, spectacole semnate de coregrafa Inbal Pinto şi de trupa Avshalom Pollack Dance Company din Israel. Lor li se adaugă „Me (Mobile/ Evolution)”, realizat de coregrafa şi dansatoarea Claire Cunningham, câştigătoare a importantului premiu „Herald Angel” la festivalul de teatru din Edinburgh din 2009.

Cu această ocazie vine în România, probabil pentru prima oară, Compania Pál Frenák, care poartă numele celebrului coregraf. Trupa lui va prezenta „InTimE”, un spectacol care s-a jucat în nenumărate oraşe din Europa şi s-a bucurat de aprecierea unanimă a criticilor. Pe de o parte, datorită unei propuneri îndrăzneţe: o combinaţie de tehnici din dansul clasic şi de elemente de dans contemporan. Pe de altă parte, printr-o vizualitate puternică, care pune în evidenţă arta celor cinci dansatori.

Trupa Yukio Suzuki din Japonia va aduce producţia „Edge of Words”, creaţie din sfera teatrului realist, în care se integrează şi folosirea vocii în coregrafie (element din Şcoala Butoh). Tot din ţara Soarelui Răsare, compania de teatru-dans Dazzle va veni cu spectacolul „Misty Mansion”, montat de regizorul Tatsuya Hasegawa, care face o incursiune stilizată, prin poveste, în Japonia antică.

În categoria spectacolelor pitoreşti pare a se încadra şi creaţia cu care vor participa cei nu mai puţin de 70 de muzicieni şi dansatori din Franţa şi din Insula Martinica, artişti care alcătuiesc grupul inovativ ETNIK97. Aceştia vor aduce la Sibiu muzica şi dansurile din Caraibe.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.