„Dantelă” a câștigat premiul publicului la Pécs

kamsz_mamo2_foto_biro_istvan-3517Spectacolul „Dantelă”, după romanul Mamó de Angi Máté, pus în scenă de Kinga Mezei la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, a câștigat premiul publicului la cea de a 14-a ediție a Festivalului Național de Teatru de la Pécs, Ungaria, care s-a desfăşurat în perioada 5-14 iunie. Premiul a fost înmânat sâmbătă, în cadrul Galei de închidere a Festivalului. „Dantelă” va participa la sfârșitul lunii iunie și la Festivalul Teatrelor Maghiare de la Kisvárda, Ungaria.

Despre rolul ei din acest spectacol, Enikő Györgyjakab care o interpretează pe Angi, povestea într-un interviu acordat revistei Yorick: „În decembrie, am intrat într-un spectacol, se cheamă „Dantelă”, un text foarte frumos, e proză, dar parcă ar fi un poem… Și în acest spectacol este o femeie matură ce-și aduce aminte de copilăria ei care era foarte grea. E un spectacol foarte inteligent, dar și foarte emoționant. Și este situat într-o zonă de sat care mi-e foarte aproape. Personajele din acest spectacol parcă-mi sunt rude. La prima reprezentație când am jucat eu, am simțit că am intrat în viața mea cu spectacolul ăsta. Nu am putut să mă opresc din plâns în timpul aplauzelor. Spectacolul se sfârșește cu o poveste – fata povestește cum i-a murit bunica și a rămas singură și parcă toată viața mea s-ar fi comprimat într-un minut, la sfârșitul spectacolului. Cumva atunci am înțeles că în viața mea civilă mi-e teamă de singurătate. Asta îmi place, de fapt, în teatru și de-asta spun că fac teatru pentru mine. Pentru felul cum teatrul dă explicații pentru viața mea și mă ajută să înțeleg ce se întâmplă cu mine.”

La realizarea spectacolului au contribuit: dramaturgul Kornélia Góli, scenografa Éva Gömöri, muzica este compusă de Szilárd Mezei, iar fotografiile proiectate sunt semnate de Péter Fülöp. Rolul Bunei este jucat, în această stagiune, de Csilla Albert, iar Angi este interpretată de Enikő Györgyjakab. Din distribuție mai fac parte actorii: Melinda Kántor, Sándor Keresztes, Loránd Váta, Balázs Bodolai și muzicienii: Anna Szallós-Kis, Kati Kinga Szabó și József Attila Szabó.

Foto Istvan Biro

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.