De ce pentru Teatrul Stela Popescu aveți bani, și pentru actorii tineri nu?

yorickCând te trezești într-o dimineață frumoasă de iunie și descoperi că primărița unei capitale europene în anul 2016 este Gabriela Firea, îți dai seama că, pe lângă asta, faptul că aproape peste noapte s-a înființat în aceeași capitală europeană Teatrul Stela Popescu e nimica toată. Dar, de fapt, ele merg mână în mână și sunt oglinda perfectă a ceea ce trăim și a ceea ce suntem.

Teatrul Stela Popescu a fost înființat la sfârșit de aprilie și va funcționa la Palatul Copiilor. Hotărârea îi aparține Consiliului General al Municipiului București. Iar în curând, peste câteva zile, va produce prima premieră.

Nu este un secret pentru nimeni ce tip de divertisment girează Stela Popescu în ultimii ani, ce tip de „cultură” se leagă de numele ei. În aceste condiții o afirmație precum „Cred că printre atâtea kitsch-uri cei mici au nevoie să descopere arta de bună calitate”, făcută de actrița în persoană sună aproape ironic… Las deoparte faptul că niciun artist în viață – și ar cam fi câțiva mari actori ale căror nume chiar înseamnă ceva în istoria teatrului ultimului secol – nu are un teatru care să-i poarte numele și revin la problema de fond. În Bucureștiul anului 2016, există extrem de puține teatre, iar tinerii, zeci, sute de tineri care termină facultatea nu au unde să joace. Se chinuiesc să obțină mici spații, să le facă funcționale, să le încălzească iarna cu radiatoare, să obțină câțiva bănuți de pe unde pot, să repare acoperișul prin care plouă… Ei bine, pentru ei nu există nimic, nici locuri în teatrele prea puține ale Bucureștiului, nici soluții reale, gândite coerent și pe termen lung. Ei găsesc întotdeauna ușile închise. În schimb, Stela Popescu se descurcă…  Și se descurcă bine de tot. Ba încă declară cu un soi de tupeu inconștient: „Ne luptăm de câteva luni cu acest proiect. Ar fi trebuit să fie deschis din octombrie, dar așa e la noi, se mai întârzie…”

Și toate astea, pe fondul unor mici revolte pe facebook, se întâmplă mai departe cu complicitatea noastră a tuturor. Pe ideea câinii latră, caravana trece… Ei, cei din primării, acei oameni cu costum și cravată, care ne conduc destinele, aleși de noi, fac să se întâmple astfel de lucruri, pentru că ei nu calcă într-o sală de teatru, iar dacă, totuși, vor să se distreze într-o seară, vor merge, într-adevăr, la Palatul Copiilor s-o vadă pe Stela Popescu.

Este inadmisibil ca în anul 2016, Stela Popescu să primească un spațiu și fonduri babane ca să-și facă un teatru acolo, cu numele ei, iar Victor Ioan Frunză, de numele căruia se leagă un fenomen, care a construit un teatru în adevăratul sens al cuvântului, care face cercetare, care produce spectacole cu mare succes de public, premiate și apreciate de critică să rămână fără sediu. Nimeni, în acești ani, nu s-a gândit să-i dea o sală… Se luptă de la o lună la alta să supraviețuiască. Iar cu noul primar Daniel Băluță la cârma sectorului 4, slabe speranțe ca Centrul Bălcescu – de Victor Ioan Frunză introdus în circuitul teatral – să nu se transforme la loc într-o „casă de cultură”. Greu de uitat întâlnirea cu proaspăt alesul primar, în biroul lui de la Primărie, unde timp de o oră n-am reușit să-i smulg un alt răspuns legat de Centrul Cultural Eropean pentru Unesco „Nicolae Bălcescu” decât: „Așa am considerat eu că trebuie”, cu alte cuvinte legea bunului plac, sugerând că activitatea respectivului Centru nu trebuie să fie doar una „elitistă”, ci să se adreseze tuturor cetățenilor sectorului 4. De unde rezultă că spectacole precum „Steaua fără nume” sau „O noapte furtunoasă” ar putea fi considerate activitate „elitistă”, iar pe cetățenii sectorului 4 nu prea i-ar duce capul să le înțeleagă… No comment! În orice țară civilizată, în orice capitală civilizată, un asemenea demers ar fi primit sprijin. La noi e pe dos. Și tot în sectorul 4 se află și Centrul Replika, cel care a fost nevoie să strângă fonduri pe facebook, ca să repare acoperișul. Pentru ei nu sunt bani, pentru ei statul n-are. La noi, sprijinul îl primește Stela Popescu. E perfect… Parisul o are pe Ariane Mnouchkine. Bucureștiul, pe Stela Popescu… Vedeți diferența?

Print

10 Comentarii

  1. liliana 07/06/2016
  2. Un spectator 07/06/2016
  3. Miki Stanescu 07/06/2016
  4. actorul si salbaticii 08/06/2016
  5. Me 08/06/2016
  6. Simona 08/06/2016
  7. Khultur 08/06/2016
  8. chris 09/06/2016
  9. stelut 10/06/2016
  10. batman 14/11/2016

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.