De Ziua Mondială a Teatrului s-au pus în vânzare biletele pentru FITS 2018

CION , Market Theatre, 2017, image: ©Siphosihle Mkhwanazi

De pe 27 martie, FITS anunță punerea în vânzare a biletelor pentru 40 de reprezentații Indoor, care vor avea loc în cadrul ediției de anul acesta, în perioada 8 – 17 iunie. Nu întâmplător, primul set de bilete și primele reprezentații Indoor sunt anunțate astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului, primele ediții ale festivalului fiind organizate în această perioadă a anului.

„Aniversăm 25 de ani de când Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a hotărât să pună acest oraș pe harta lumii. FITS a fost creat în jurul Zilei Mondiale a Teatrului, din 1993 până în 1995 fiind organizat în jurul acestei zile. Facem reverență în fața tuturor celor care, de-a lungul timpului și al vremurilor, au fost persecutați, deoarece au vrut să aducă zâmbetul, bucuria, dar și dorința de a fi liberi. Cu toate acestea, credem cu tărie că lupta noastră arată ce înseamnă forța creației într-o comunitate. Atât FITS și TNRS, cât și Școala de teatru și management cultural, alături de Bursa de Spectacole, arată temeinicia a ceea ce, într-o zi de 27 martie, am inițiat, în anii 1992 –1993. Sperăm că toți cei care sprijină ceea ce facem să își amintească mereu că de fiecare dată noi, artiștii, ne aducem în mâini viața, inima, dorința de a dărui. Sperăm să putem și că Cel Senin ne îngăduie să aducem zâmbet pentru toți cei care pentru noi reprezintă rațiunea de a fi – spectatorii,” a declarat Constantin Chiriac, președintele FITS.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu împlinește anul acesta 25 de ani de existență. Evenimentul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României – Centenar. Sfertul de secol FITS înseamnă și dezvoltarea unui festival de sine stătător, Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, care reunește și în acest an cele mai bune școli de teatru din lume, ce aduc în orașul de pe Cibin spectacole studențești remarcabile.

Printre producțiile incluse pe lista de highlights din acest an regăsim și spectacolele „O sticlă verde” (Hideki Noda), „Ravel – Bolero: Cântecul Dansului” (Vuyani Dance Theatre), „Trei surori” (Novosibirsk State Academic Drama Theatre „Red Torch”), „Între cer și pământ” (Strut & Fret Production House) și „Atsumori” (Yamamoto Noh Theatre).

„O sticlă verde”, spectacolul care are la bază piesa scrisă de celebrul dramaturg, actor și regizor Hideki Noda, l-a avut în distribuție, la premiera care a avut loc în Japonia, pe legendarul actor Kabuki, Kanzaburo Nakamura XVIII, distins cu o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu. Spectacolul construit atât într-o manieră Noh, cât și Kabuki, explorează dimensiunile absurdului și ale modernismului, prin culori vibrante și o estetică ce amintește de comediile japoneze. Hideki Noda obișnuiește, în creațiile sale, să îmbine elementele japoneze moderne cu cele tradiționale ale acestei culturi.

Vuyani Dance Theatre este o companie de dans african contemporan, înființată în 1999 de către directorul artistic executiv, Gregory Maqoma. Trupa îmbrățișează, într-un mod dinamic și teatral, gusturile, motivațiile și culturile care dau forma unicității societății sud-africane. Numărându-se printre cele mai bune și mai provocatoare companii de dans, Vuyani Dance Theatre a susținut spectacole de excepție în Europa, America, Mexic și Noua Zeelandă, iar la Sibiu aduce în luna iunie spectacolul „Ravel – Bolero: cântecul dansului.”

Novosibirsk State Academic Drama Theatre „Red Torch” prezintă „Trei surori”, în regia lui Timofey Kulyabin, unul dintre cei mai tineri și mai proeminenți regizori din Rusia. Povestea celor trei surori care își doresc să ajungă la Moscova pentru a-și îndeplini visele, este transpusă în limbajul semnelor, cu traducere în limbile română și engleză. Spectacolul a fost distins, în 2016, de către Asociația Criticilor de Teatru, cu premiul „Producția anului”.

„Între Cer și Pământ”, o combinație captivantă de numere de cabaret, circ și acrobații, a sedus publicul internațional în stagiuni jucate cu casa închisă peste tot în lume, de la Londra la München, de la Auckland la Adelaide, de la Bogota la Bruxelles. Madonna este una dintre vedetele care au fost impresionate de această producție, la care a participat de două ori. Regizat de Scott Maidment, spectacolul transportă publicul într-o lume subterană atipică, cu contorsiuni impresionante, acrobații care îți taie respirația și cascadorii incredibile. Muzica, compusă în exclusivitate de Sxip Shirey din New York, este o forță dominantă în acest spectacol.

Piesa de teatru „Atsumori” (Yamamoto Noh Theatre), scrisă de creatorul teatrului Noh, Zeami, este o reprezentare autentică a valorilor și viziunilor asupra lumii din societatea samurailor, prin intermediul căreia teatrul Noh s-a constituit ca gen dramatic. Povestea are loc la finalul sec. XII, după sfârșitul războiului sângeros dintre clanurile Genji și Heike.

Biletele pentru spectacolele puse de astăzi în vânzare pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), de marți până sâmbătă, între 11:00 – 18:00, și duminică, în intervalul 10:00 – 14:00. Bilete online și mai multe informații despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro. Prețul biletelor achiziționate online de pe site-ul festivalului au același preț ca la Agenția Teatrală.

Pe Aleea Celebrităților, inaugurată în anul 2013, când festivalul împlinea 20 de ani, se așază la ediția 2018 încă șapte stele care se vor acorda unor personalități marcante din domeniul artistic: Hideki Noda (actor, regizor și dramaturg), Isabelle Huppert (actriță de film și teatru), Mikhail Baryshnikov (dansator, coregraf și actor), Peter Sellars (regizor), Valery Fokin (regizor), Wajdi Mouawad (scriitor, actor și regizor) și Ioan Holender (om de cultură, bariton). Ceremonia de acordare a stelelor va avea loc pe Aleea Celebrităților, poziționată între zidurile de apărare din Parcul Cetății, în data de 16 iunie 2018, de la ora 18:00, iar Gala Celebrităților se va desfășura în aceeași zi, la Sala Thalia, de la ora 19:00.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.