Deca Dance, dovada perfecțiunii

bathsheva2Oana Bogzaru, Teatrologie, anul II, UNATC Bucureşti

Uită de concepte și posibilități, de Beethoven, de damnarea lui Faust. Cu aceste avertismente se deschide spectacolul celor de la ansamblul Batsheva din Israel. Să n-o facem pe intelectualii, să ne bucurăm de ce va urma. Explozie de energie, fantezie, poezie. Dansatorii par să exploreze încontinuu limitele propriului corp și nu prin acrobație, ci prin simțirea, conștientizarea profundă a fiecărei mișcări. În limbaj popular, acești oameni de pe scenă dansează și cu degetul mic de la picior. Atmosfera din sala de Cultură de la Sibiu nu e doar incendiară – e puțin spus… Spectatorii sunt în extaz, nu poți sta nemișcat pe scaun. Cei de la ansamblul Batsheva transmit tuturor dorința de a dansa, de a iubi muzica, energia lor te cucerește, te pătrunde și deodată e a ta. Niciodată prezentul nu a mai fost atât de viu și nu s-a impus ca o necesitate. Prin urmare, acest spectacol nu se poate povesti decât la timpul prezent. Spectatorul e fericit, unii mai sensibili au lacrimi în ochi. De ce să ne mai ascundem după deget, de ce să mai căutăm nod în papură? Da, este extraordinar, perfect.

„Deca Dance” este un spectacol creat de Ohad Naharin, un personaj în sine. Artist recunoscut la nivel internațional, director al companiei de dans Batsheva, considerat unul dintre cei mai importanți coregrafi din lume. Creațiile sale au ajuns pe scena Operei Naționale din Paris, în Lyon, Sydney, Chicago, São Paulo și lista poate continua. Ohad Naharin este inițiatorul mișcării gaga, dezvoltată pe parcursul anilor în care a lucrat ca dansator și coregraf. Gaga este un limbaj al corpului și presupune explorarea mișcării ca sursă a vindecării precum și limitele propriului corp. Nu e o modalitate prin care devii un bun atlet sau acrobat, ci reprezintă un mijloc de a intra în contact cu energia ta interioară, cu fantezia ta, cu demonii tăi. Ascultarea se realizează dinspre interior spre exterior. Senzațiile, gesturile mici se descoperă și se redau cu delicatețe. Mișcarea, energia capătă fluiditate și se transmit la nivelul întregului corp. Astfel se explică performanța uluitoare din spectacol.

„Deca Dance” nu excelează prin originalitate, fiind alcătuit din zece scene din operele anterioare ale lui Ohad Naharin precum „MAX”, „Moshe”, „Telophaza” etc. Dar nici nu poate fi înțeles fără filosofia mișcării gaga și fără a cunoaște modul de a lucra al coregrafului. De exemplu, dansatorii nu repetă niciodată în fața oglinzii. Autocritica este înlocuită cu libertatea de a te exprima și cu posibilitatea de a potența propriul fond interior. Forma are încărcătura căutării în profunzimile sinelui. Astfel, gesturile sunt însușite, firești și se simte comunicarea la nivel de grup. Sincronizare, comuniune, expresivitate, energie. Acestea sunt cuvintele cheie din reprezentația de la Sibiu. Spectatorul, prin cele zece fragmente diferite, este plimbat prin lumea contemporană, dar și prin cea ritualică fără a simți vreo ruptură la nivel de coerență. De la stereotipizarea mișcării ajungem la o expresivitate lirică a iubirii și a relației dintr-un cuplu. Mozaicul muzical completează și desăvârșește acest spectacol. The Beach Boys, Vivaldi, Missy Elliott, melodii tradiționale, Dean Martin au contribuit la exaltarea publicului. Mare ne-a fost surpriza când dansatorii au coborât de pe scenă, s-au apropiat de spectatori, i-au luat de mână, iar spectacolul a continuat cu publicul pe scenă. De obicei ești reticent la astfel de intervenții. Nimeni nu își dorește să iasă din zona lui de confort și să fie expus în fața a câteva sute de oameni. Ei bine, mulți și-au zis în mintea lor „pick me, pick me!”. Indiferent de vârstă, spectatorii norocoși s-au prelins pe scenă odată cu dansatorii, i-au luat în brațe, au sărit, s-au învârtit și cu greu le-a mai venit să părăsească scena. Spectacolul lor a devenit spectacolul nostru. Oricine poate dansa. Asta ne-au zis cei de la ansamblul Batsheva. Ce conta că ei erau profesioniști și tu un mare amator timid?

Executare tehnică impecabilă, expresivitate năucitoare prin gesturi mici, mișcări ample, acrobatice, până și intelectualul a fost satisfăcut la nivel de conceptualizare. „Deca Dance” este un spectacol la linia fină dintre nebunie și rațiune, iar ansamblul Batsheva, un fenomen și un exemplu că perfecțiunea poate exista.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.