Delicatese franțuzești la FITS

la-farce_408x271Orașul e gata de festival, artificiile sunt pregătite, în săli se fac ultimele retușuri, echipa e epuizată și emoționată, așteaptă ca Festivalul Internațional de la Sibiu să-și petreacă aniversarea cu bine, cu ceva surle și trâmbițe, cum îi stă bine unui eveniment care și-a câștigat respectul, admiratorii și, la pachet, detractorii.

Așadar, au trecut 20 de ani de când la Hermannstadt, burgul ce-și păstra farmecul în realitatea palpabilă, nu doar în imaterialitatea amintirilor și a literaturii, există un festival de teatru care i-a adus publicului din România spectacole de colecție și creații de ultimă oră, din avangarda fenomenului teatral internațional, multe întâlniri cu creatori prestigioși, conferințe, ateliere și diferite alte manifestări necesare într-un spațiu cultural peste care plutea încă un aer de provincie suspendată în timp. FITS împlinește 20 de ani și-și așteaptă oaspeții cu delicatese, cu zile și nopți lungi de concerte și spectacole, cu momente magice de artă și reflecție. La ediția din 2013, care începe pe 7 iunie, Sibiul îi dă Franței ce-i al Franței.

Ospățul delicateselor se va desfășura ca-n poveste, șapte zile și șapte nopți albe, în spațiile ofertante artistic din oraș și din pitoreștile lui împrejurimi. El va sta sub semnul Franței pentru că tot acum se împlinesc 20 de ani de la aderarea României la Francofonie, așa că festinul franțuzesc se anunță consistent și deloc monocord. Doar câteva nume: Théâtre du Soleil, Théâtre de l’Europe Odéon, U Teatrino de Corse, compania de dans Alain Buffard, LE SNOB, Naif Théâtre,  Richard Demarcy, Les Goulus, U Teatrino. O călătorie prin universul colorat al teatrului din Franța, fief al diversității, pe care o însoțește o rafinată incursiune în mostre de substanță ale cinematografiei franțuzești, la care se adaugă, desigur, întâlniri cu oameni care au ceva de spus în și despre artele spectacolului.

Chiar în prima zi de festival începe dansul. Compania lui Alain Buffard aduce la Sibiu o coproducție realizată în 2010 pentru festivalul de dans de la Montpellier. Prin Totul e bine cunoscutul coregraf Alain Buffard a dorit să vorbească în primul rând despre alienare, spectacolul figurând, nu întâmplător, în prima zi de FITS. Iar în zilele următoare francezii se mută la Cetatea Cisnădioara și schimbă registrul. Richard Demarcy aduce de la Naif Théâtre un spectacol după scrierea unui anonim de secol XV, considerată prima piesă de teatru din Franța, o ocazie pentru regizor să-și exploreze fantezia și să pună în scenă un spectacol cu măști, muzică live și fanfare itinerante. Farsa jupânului Pathelin, recent montată la Paris, se va juca în festival de două ori. În ziua a treia descinde în oraș Minunata pantofăreasă de la U Teatrino, un spectacol după Garcia Lorca sau, spun creatorii lui, un poem teatral despre farmecul și cruzimea spiritului uman, țesut în jurul unui mic univers rural ce prilejuiește perpetua luptă dintre realitate și închipuire.

Festinul continuă, delicatesele sunt autentice și sunt destule, trebuie doar să aveți răbdarea să le degustați ca profesioniștii ori să le gustați ca hedoniștii. E bine oricum sau puteți încerca ambele căi, ocaziile sunt suficiente. Dansul contemporan și partiturile medievale, teatrul pitoresc și discursul minimalist vor coabita într-un sezon de nerefuzat, prin care organizatorii au dorit să pună în lumină caracterul electic al teatrului francez de azi. Ubu Roi, piesa lui Alfred Jarry, vine la Sibiu în forma pe care i-a dat-o cunoscutul Declan Donnellan de la Cheek by Jowl. Pe celelalte le puteti descoperi pe websit-ul festivalului. Și aveți grijă, bunătățile sunt multe. Încercați să gustați câte puțin din toate.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.