Despre sindromul Asperger, pe scena TNB

main_Florin_Ghioca_5Spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, după un roman de Mark Haddon, în regia lui Bobi Pricop, va avea premiera miercuri, 3 ianuarie, la ora 20.00, la Sala Pictură a Teatrului Național din București.

Montarea are la bază un roman vândut în peste 6 milioane de exemplare în întreaga lume şi distins cu 17 premii literare prestigioase, care a fost adaptat pentru scenă de dramaturgul britanic Simon Stephens și s-a jucat pentru prima dată la Teatrul Naţional din Londra, în 2012. În prezent înregistrează un nou succes de public şi critică, pe Broadway.

Din distribuție fac parte Ana Ciontea, Carmen Ungureanu, Rodica Ionescu şi Emilian Oprea, iar în rolul principal, tânărul Ciprian Nicula, care anul trecut a fost nominalizat la Gala Premiilor UNITER, secţiunea Debut, iar publicul l-a plasat în fruntea topului pentru rolurile jucate la Râmnicu Vâlcea, în spectacolul „Eşti un animal, Viskovitz!”. Scenografia este realizată de Adrian Damian.

„Spre deosebire de ceilalţi interpreţi ai spectacolului, Ciprian Nicula joacă de această dată un singur personaj. Christopher este un adolescent special, de 15 ani, cu sindrom Asperger, o formă specială de autism, el prezentându-ni-se drept un „matematician cu oareşce dificultăţi comportamentale”, se arată într-un comunicat de presă. „Christopher nu visează. El calculează, analizează, cântăreşte, măsoară, observă şi percepe viaţa prin filtrele nepoetizate ale logicii. Este un Sherlock Holmes copil, care ştie sigur că uciderea câinelui Wellington cu o furcă este misterul pe care doar micile lui celule cenuşii îl pot dezlega. Cu o vădită economie de mijloace scenice, beneficiind de o distribuţie valoroasă, spectacolul te ţine cu sufletul la gură, pe tot parcursul cercetărilor pe care le face Christopher. Un adevărat slalom printre minciunile şi metaforele adulţilor, cu secrete şi dezvăluiri neaşteptate, în spatele cărora se ascund singurătăţi dureroase, nepotriviri, drame conjugale.”

Print

Un Comentariu

  1. cap limpede 03/02/2016

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.